Týden po Vlkově smrti bude na závěr rozloučení s emeritním pražským arcibiskupem a primasem českým jeho tělo uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále. Obřady posledního rozloučení budou následovat po skončení zádušní mše a povede je arcibiskup Graubner. Kázání před uložením do hrobu pronese biskup Radkovský.

Čtěte také: Před sobotním pohřbem bude vystavena rakev s tělem kardinála Vlka

Před zahájením mše projde od Arcibisukupského paláce průvod duchovních 

Před zahájením mše projde od Arcibiskupského paláce přes první a druhé hradní nádvoří liturgický průvod duchovních, kteří se posledního rozloučení s kardinálem zúčastní. Půjdou v něm biskupové, generální a biskupští vikáři pražského arcibiskupství, katedrální kapitula, probošti kapitul a vyšší řeholní představení.

Poutníci i řeholníci, kteří na pohřeb kardinála Vlka přijdou, musejí projít bezpečnostní kontrolou u vstupů do Pražského hradu. Řeholníci budou vstupovat do katedrály vchodem vpravo při pohledu na průčelí katedrály, poutníci vchodem vlevo. Katedrála se otevře v 9.45 a vstupovat do ní lidé budou moci do 10.45. Celé poslední rozloučení by podle mluvčího mělo skončit kolem 13.00.

Zřízena budou zvláštní kontrolní stanoviště 

Lidé, kteří se ho chtějí zúčastnit, mohou použít všechny vstupy do Pražského hradu. Na nich ale všichni musejí projít bezpečnostní kontrolou. Arcibiskupství žádá návštěvníky pohřbu, aby na kontrolu pamatovali při balení zavazadel a nebrali zbraně, větší nože, obranné spreje či paralyzéry.

Pro usnadnění přístupu účastníkům pohřbu budou u vstupu přes Prašný most a při severním vstupu na první nádvoří (vedle Brány gigantů) zřízena zvláštní kontrolní stanoviště, která budou vyhrazena pro přednostní odbavení smutečních hostí.

Čtěte také: Prezident Zeman nepůjde na pohřeb Vlka, pošle jen věnec

Pro poutníky bude vyhrazena nová část katedrály 

Tato stanoviště budou označena tabulí Vstup na bohoslužbu a budou otevřena od 9.00 do 10.45. Pro poutníky bude vyhrazena nová část katedrály, kde budou umístěny obrazovky.
Posledního rozloučení se zúčastní také někteří poslanci a senátoři nebo náčelník Generálního štábu Josef Bečvář. Nepřijde prezident Miloš Zeman, pošle jen smuteční věnec. Kardinál Vlk Zemana v minulosti několikrát kritizoval.