Na vánočních trzích v Praze si letos můžete dát všechno možné: svařené víno, nejčastěji za 30 35 korun, na Staroměstském náměstí jednotně za 50. „Připravujeme ho z francouzského vína z Provence a cenu máme všude stejnou," vysvětluje Eva Hromádková, mluvčí společnosti Taiko. Ta trhy na Staroměstském náměstí pořádá tradičně. Ale nejen tam. „Máme přes 100 prodejních stánků, další jsou ve spodní části Václavského náměstí a na náměstí Republiky," říká.
Pokud tak Pražanům svařák za 50 korun na Staroměstském náměstí zachutná, mohou si tentýž dát i na dalších dvou zmíněných náměstích.
To s sebou nese ale i záporný fakt: přes množství stánků výběr není nijak zvlášť široký. Na náměstí Republiky sice narazíte i na konkurenční stánkaře prodávající svařené víno za 30 korun, chuťově ale nijak neohromí.
Oproti třeba berlínské hlavní nákupní třídě, Kurfürstendammu, kde si můžete vybírat z nepřeberné nabídky svařených vín v ceně od dvou až do 5 euro (při současném kurzu 27,50 to je od 55 do 138 korun), Praha cenou potěší, rozmanitostí už méně.
Skoupí také prodejci bývají, když mají říct, z jakého vína je jejich svařák připraven: „tajná receptura" nebo „z moravského vína" zní nejčastější odpověď. Stánek na náměstí Republiky chlubící se nejen příslušnou odrůdou (Modrý Portugal), ale i konkrétním vinařem je tak spíše výjimkou.
Stejně jako stánek na Václavském náměstí s moravským punčem, do kterého vám přidají čerstvé ovoce. Nebo různé druhy horké medoviny na náměstí Míru s novinkou, hřejivým aperitivem nazvaným „horká bába" tamtéž.
„Letos zase můžeme více experimentovat," těší prodejce. Zatímco loni kvůli dozvukům metanolové aféry a zákonu o spotřební dani Praha kontrolovala, zda trhovci neprodávají na stáncích tvrdý alkohol, letos je benevolentnější. „Byla novelizovaná vyhláška, na místech, kde jsou vánoční trhy, zákaz neplatí," popisuje mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. V praxi to tak znamená, že na trzích si můžete dát punč nebo grog. Obojí bylo loni zakázané.
Dražší svařák nemusí být vždy lepší, aneb na „Republice" zápasí koření s kyselostí
Praha 1 – Je sice docela voňavý, ani ne příliš sladký, ani ne příliš kyselý. Ale ve větším množství bude zrádný. Vypít ho více než „dvojku" naráz podle mínění redakce Pražského deníku není radno.
Nenechte se svést lidovou třicetikorunou na ceníku a pokud chytnete slinu na další „dvojku", raději zatněte zuby a třeba mrazivým větrem se proderte až ke svému vlastnímu, spolehlivému, domácímu. Tedy pokud zrovna následující ráno nepotřebujete zažít „vnitřní očistu." Svařák, který v jednom z vánočních stánků na náměstí Republiky, dále od Palladia, nabízí přeochotná sympatická dáma, je silně kořeněný. Ovšem poctivě. Tento neduh je tedy možné přejít s pochopením. Ona dáma totiž redakci ujistila, že na rozdíl od konkurence z Václavského náměstí svůj svařák „dělá na koleně." Tedy ne tak, že by do várnice nalila předem namíchanou směs odkudsi z Bavorska, respektive z hypermarketu na pražské periferii. Ochutnat tedy po kalíšku, poklábosit na vánoční téma a zase jít.
Nutno dodat, že ten svařák „za tři pětky" je podle mínění redakce o poznání chutnější, než opravdu trpce kyselý mok s tímtéž názvem, prodávaný rovněž na náměstí Republiky, jen o kousek dál a o deset korun dráž.