Nový styl pochází z Ruska, kde se rozšířil na sídlištních předměstích velkých měst. Baví se jím převážně nezaměstnaní mladí lidé, tančí a popíjejí alkohol. „Fenomén se rozmohl na facebooku, kde se sdílí různé obrázky, a rozšířil se hlavně v bývalých státech východního bloku," řekl student Josef Matoušek. Fanoušci stylu si pouštějí muziku typu hardbass, která připomíná moderní techno.

Gopnik je subkultura 

„Baví mě, že se člověk aspoň trochu vyblbne. Když je trochu napjatej, tak přijde sem a trošku si zatancuje. Drogy s tím nejsou spojeny vůbec. Jsou to jen vodka, pivo a slunečnicový semínka," dodal.

Gopnik je subkultura, jejíž kořeny sahají do začátku minulého století. Sami gopnici tak sebe nenazývají. Název se používá především v negopnikových společenských skupinách.

Akce chce změnit pohled na Východoevropany 

Podle pořadatele akce Petra Jirsáka jsou tak označováni lidé z různých společenských poměrů v Rusku. Jsou často nezaměstnaní a žijí u rodičů, nosí „fejkové" oblečení adidas. „Popíjejí po sídlištích a okrádají lidi o cigára a peníze," řekl Jirsák. Většina z nich nemá žádnou ideologii, někteří ale spějí k nacionalismu.

Pondělní akce chce podle něj spíše změnit stereotypní pohled na Východoevropany, kteří nemají práci a shánějí podřadnou práci v západní Evropě. Češi si podle Jirsáka často dělají legraci z Rumunů, Ukrajinců a Rusů, že v Česku dělají levnou práci. „Ale měli by si uvědomit, že v západní Evropě se do tohoto kotlíku Východoevropanů zařazují právě i Češi," poznamenal. Akci přihlížela městská policie.

Čtěte také: Hudebníci roztančili pražské metro