V bibli věřící Tři krále nenajde. Nový zákon hovoří o východních mudrcích, kteří se po pastýřích přišli poklonit do Betléma právě narozenému Ježíši. Královské koruny i jména jim přidala až o mnoho set let později umělecká tradice a lidová zbožnost. Šestý leden návštěvu trojice mudrců připomíná.

Tři králové na Andělu.
Tři králové vyrazí z Malé Strany poklonit se Ježíškovi

Staré zvyky se vrací

Tři králové jsou v Česku v posledních letech opět spojeni s koledováním a žehnáním domů, v minulosti se původní zvyky spojené se 6. lednem téměř vytratily. Při žehnání domů se na dveře svěcenou křídou píše K+M+B. Nejde však o počáteční písmena jmen králů, ale o zkratku latinského nápisu Kristus žehnej tomuto domu - Christus mansionem benedicat. Na křesťanském východě se světí křestní voda a žehnají se řeky.

V týdnu už řadou měst prošly průvody s velbloudy a konala se řada koncertů spojených s dnešním svátkem. Dnes se budou koncerty konat například v Liberci, Třebíči, Berouně, Příbrami a Novém městě na Moravě.

kostel Nejsvětějšího srdce Páně na Náměstí Jiřího z Poděbrad.
Plečnikův kostel v Praze bude mít nový oltář. Navrhl ho architekt Pleskot

Svátek je také spojen se sbírkami pro potřebné. Už na Nový rok začali koledníci vybírat peníze pro Tříkrálovou sbírku, kterou poosmnácté pořádá Charita ČR. Vybírat se bude do 14. ledna. Od roku 2000 do ní lidé přispěli pro seniory, matky s dětmi v tísni, rodiny v tíživé situaci či lidi bez domova více než 1,13 miliardy korun.

Vánoční stromečky do kontejnerů nepatří
Co s použitým vánočním stromečkem? Do kontejneru nepatří

Pravoslavným křesťanům, kteří se řídí starším, východním juliánským kalendářem, začínají vánoční svátky teprve dnešním večerem. Podle posledního sčítání z roku 2011 se k Pravoslavné církvi v Česku hlásilo asi 21 tisíc lidí. Bohoslužeb se účastní účastní podle odhadů nejméně 100 tisíc lidí z řad cizinců pobývajících v ČR a turistů.