Návštěvníci se mohou dozvědět, jak se rawfood připravuje, což předvádějí odborníci na tuto kuchyňskou úpravu v čele s americkou průkopnicí živé stravy Mimi Kirkovou. Program doplní vystoupení světového šampiona ve freestyle parkuru Tima Shieffa, koncerty, divadelní představení a další akce pro rodiny s dětmi.

Živá čabajka i raw svíčková

Takzvané živé jídlo se připravuje ze surovin rostlinného původu za nízkých teplot tak, aby v něm zůstaly zachovány živiny nezbytné pro správné fungování lidského organismu – především enzymy. „Nabízíme tu ‚živou čabajku' ze sušených rajčátek, oříšků, semínek a koření, kterou podáváme s raw hořčicí a kvašeným zelím.

Další specialitou je raw svíčková, niva s modrozelenou řasou spirulinou, kmínový a pikantní nakládaný sýr, plněné tortilly, raw dorty, zmrzliny, chia puding s jahodami a raw palačinky," řekla médiím organizátorka Tereza Havrlandová. Je zakladatelkou a majitelkou pořádající společnosti Lifefood – předního výrobce živé stravy v ČR i ve světě.

„Jím převážně ovoce. Snídám ho, obědvám i svačím. Večer, když to vyjde, si udělám salát s nějakou pomazánkou, třeba ze semínek," řekla Havrlandová. K dispozici má vedle zeleniny a ovoce také ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny.

„Je to strava plná vitamínů, minerálů, enzymů – není to prostě mrtvá, denaturovaná strava. Neobsahuje toxické věci, které většinou v poměrně velké části v běžné stravě jsou. Zhruba 70 procent rawfood je pro každého," řekla médiím žena, která je takzvanou vitariánkou; nejí nic živočišného ani jídlo, které by prošlo tepelnou úpravou nad 45 stupňů Celsia. Její firma vyváží produkty do 22 zemí.

Jen doplněk

Odborníci na výživu rawfood nezavrhují, podle nich by však mělo jít jen o doplněk pestrého stravování.

Mezi vystavovateli na festivalu jsou dvě desítky vyhlášených raw restaurací, cukráren a producentů živé stravy v České republice. Servírují se raw proteinové nápoje, šťáva z mladého kokosu, čerstvé šťávy a smoothies z ovoce a zeleniny.

Přednášky připomenou výhody rawfood pro dětské strávníky, význam syrové stravy při regeneraci sportovců či při hubnutí. Zájemci se o nich na Štvanici mohou poučit i v neděli.