Adventní trhy v Praze už začaly, jako první zahájili prodej stánkaři na náměstí Míru, další přibudou o prvním adventním víkendu.

Podle letokruhů je strom starý 72 let, před přepravou na nákladním autě byl zkrácený na 22 metrů. Noc na pondělí strávil smrk v Modleticích u Prahy, po půlnoci vyrazilo nákladní auto do centra Prahy. V noci byl strom usazený do kotvící jámy, vysoký je nakonec 20 metrů.

Strom vyrostl na soukromém pozemku. Jeho majitel Miloslav Chum bydlí v Praze a dům v Nespekách užívá k rekreaci. Třiaosmdesátiletý muž prý žije sám a na Štědrý den chodí na Staroměstské náměstí na rybí polévku. Zamíří tam i letos, i když tentokrát s trochu jiným pocitem. „Samozřejmě budu nepřetržitě koukat na to, co bylo moje, a už není," řekl novinářům při nedělním kácení stromu.

Ze soukromých pozemků

Podle Tietze bude strom zajištěn proti případnému pádu, aby se nemohla opakovat situace z roku 2003, kdy se více než pětadvacetimetrový smrk na Staroměstském náměstí zřítil a zranil pět lidí. Bude prý dostatečně ukotven v zemi a navíc je zabezpečen ocelovými lany.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o osamocené stromy, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti, nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou.

V prvních letech vánoční stromy pocházely z Krkonoš, později například z Rokycanska či Kladenska. Loňský čtyřiadvaceti­metrový vánoční strom pocházel z parku v Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku.