Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Staromáku je zase blaze i draze, na Míráku budete jako doma

Staré Město – Dopřát si v těchto větrných a chladných dnech grog, klasický svařák nebo se zasytit pečenou klobásou, to je obvyklý kolorit vánočních trhů na Staroměstském náměstí. Trhovci si tržby pochvalují, ale jsou prý o poznání menší než v předchozích letech.

7.12.2013 1
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Svařené víno na náměstí RepublikyFoto: Deník/Dimír Šťastný

Lidí opět mnoho, a při pozornějším pohledu jich u prodejních stánků zrovna moc nestojí. Sortiment sice lákavý, ceny již o poznání méně. Grog za 39 Kč, punč rovněž, dvoudeckový svařák v plastovém kelímku za 50 Kč. Když někomu vyhládne, klobásku s dvěma chleby spolkne za 80 Kč. Že tedy raději trdelník? Za 60 Kč není problém. Během minuty se rozplyne na jazyku a s ním i naděje, že je konečně po hladu.

Takže jdeme ke konkurenci, třeba to bude levnější. Nebude. „Ceny jsou smluvní a máme je všichni stejné. Nenajdete tady stánek, který by měl třeba o halíř odlišnou cenu," sdělil prodejce klobás přímo naproti Husova pomníku. Ověřování jeho tvrzení šlo rychle. Cenový pohyb opravdu nikde. A odpovídá tomu i strategie davu čtyřčlenná česky hovořící parta si koupí kelímek svařáku a nechá jej mezi sebou kolovat. Na každého tak vybude maximálně dvojí usrknutí. I tento malý hlt člověka zahřeje svařák šizený není a je z francouzského červeného vína. Takže chuť si dát ještě jeden je pouze otázka významného mrknutí oka. Koluje záhy i druhý kelímek, čtyřčlenná parta se přemisťuje jinam. Na svařák to už asi nebude. Zahraniční turista ale toto neřeší v přepočtu necelá dvě eura za kelímek horkého francouzského zázraku mu přijde docela vhodný důvod k humorným průpovídkám. Hlavně ruskojazyční turisté se od svařáku či punče nehnou. Padesát kaček žádný peníz. Klobásu ale do nich nikdo nedostane, stravují se přece v okolních prvotřídních restauracích. Osm stovek za oběd taky žádný peníz. Těch máme přece mnogo. I nás turistů je v Praze mnogo. Letošní vánoční trhy na Staromáku učinily viditelný pokrok. Hlavně v dramaturgii stánků svým výtvarným provedením již nepřipomínají zchudlý vesnický jarmark. Trhovci nabízejí od vlněných papučí až po rozličné upomínkové předměty na hranici kýče. Objektivně vzato, tohle všechno přece k vánočním trhům patří. Můžeme si být jisti, že příští rok to jiné nebude, zrovna jako tomu bylo loni.

Náměstí Míru: trh, na kterém jste při druhé návštěvě jako doma

Vinohrady – Ze všech vánočních trhů v Praze začínají nejdřív: na náměstí Míru stánkaře se svařákem, trdelníky či horkou medovinou potkáte už od 20. listopadu každý den. Až do toho štědrého. Vždy od 10 do 19 hodin. To je takové trochu mínus. Když jdete o půl osmé večer z práce, už tu nenarazíte na nikoho.

Jinak je to místo příjemné: pokud zrovna není pátek podvečer a superhezké počasí (což teď, když tolik fouká, nehrozí), nemačkáte se jako na Staroměstském náměstí.

Když sem přijdete dvakrát nebo třikrát, se stánkaři si s trochou nadsázky můžete začít tykat. Příliš se tu totiž nemění.

Takže hned potkávám usměvavého mladíka ve stánku s palačinkami, medem, medovinou a dalšími pochutinami, který tu byl i loni a předloni.

Letos má radost. „Není prohibice, takže můžeme experimentovat," říká a nabízí mi horký aperitiv nazvaný horká bába nebo pánský štrůdl jinak horký mošt s kubánským rumem. Tento stánek je v kontextu všech vánočních trhů, které jsem v Praze za poslední léta obrazil, jednou z těch nejpříjemnějších výjimek. Protože je jiný.

Tak třeba teplou medovinu, která je skoro všude hnědá, tady mají skoro čirou. „To proto, že ji nedobarvujeme." „Chcete říct, že ostatní ji dobarvují?" chytám ho za slovo, ale nedává se. „To nevím, ale naše dobarvená ničím není." Po prvotním překvapení, protože hnědá přece jen vypadá na pohled víc „medově", uznávám, že tato má něco do sebe. Není tak sladká, a protože mě pořád stíhá angína, cítím, že mě slušně protahuje.

45 korun za 1,5 deci je dost. Ale napadá mě, že tady platí lidové: lepší lžička medu než kýbl… Zážitek je totiž docela jiný než ze svařeného vína. To tu mají každý rok na stejném místě a za stejnou cenu: 35 korun. Netvrdím, že je vyloženě špatné. Lidové přísloví bylo poněkud drsné. Je pitelné a zahřeje. Ale ve srovnání s medovým zážitkem, který dostanete, když si připlatíte 10 korun, je to jiná liga. Asi jako kdybyste si měli vybrat mezi zápasem anglické a finské fotbalové ligy. Mezi Rolling Stones a kluky, co drží podruhé v ruce kytaru.

Na náměstí Míru dostanete i něco k snědku: zmíněné palačinky, staročeský trdelník, perníčky… Jen pro nás, co máme rádi maso, je to tu poněkud vegetariánské. Nesdílím sice s Němci jejich potřebu mít v každém druhém stánku klobásu, ale aspoň něco by tu být mohlo.

Na druhou stranu, aspoň tu nemrznete dlouho. Je dost jisté, že po chvíli vás to zažene jinam. A cestou třeba zjistíte, že po loňské premiéře je letos znovu otevřen i vánoční trh na nedalekém Tylově náměstí.

Autor: Ondřej Leinert, Petr Štrompf

7.12.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Pokračující práce Státní opery. Obhlídka staveniště Státní opery při kontrolním dni za doprovodu ministra kultury Daniela Hermana, ředitele Národního divadla Jana Buriana a vedoucího stavby Jana Křístka. Praha, 17.10.2017
19

Rekonstrukce Státní opery v plném proudu: Herci se na prkna vrátí v roce 2019

Finančník Petr Kellner.
25

Kellnerova nadace odmítá Babišova slova, že nejde o charitu

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Nový šéfdirigent České filharmonie Byčkov má smlouvu na pět let

Ředitel České filharmonie (ČF) David Mareček dnes v pražském Rudolfinu za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) podepsal pětiletou smlouvu s novým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. Čtyřiašedesátiletý Američan ruského původu filharmonii povede po zesnulém Jiřím Bělohlávkovi. Semjon Byčkov byl jmenován šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie od sezony 2018/2019. Orchestru se současně ujmou dva hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil.

Soud zaslal lobbistovi Dalíkovi výzvu k nástupu pětiletého trestu

Městský soud v Praze zaslal v pátek lobbistovi Marku Dalíkovi výzvu k nástupu pětiletého trestu. ČTK to řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Kdy musí Dalík nastoupit do vězení, sdělí mluvčí až poté, co si lobbista zásilku vyzvedne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení