Pracovníci Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Jinonicích, kde maličký nalezeneček našel azyl, odhadují stáří mláděte tak na dva až tři dny. Pracovník střediska ekologické výchovy pražských lesů Jaroslav Kubíček Deníku řekl, že nejde o nic mimořádného. Ačkoli lesní zvířata obyčejně mívají mláďata na jaře, právě u muflonů nejsou výjimkou ani podzimní porody.

Mládě, které zatím nemá žádné jméno, by podle předpokladů mělo zůstat v zajetí jen několik měsíců. Pracovníci centra plánují, že je vypiplají – a pak vypustí do volné přírody. „Budeme doufat, že bude v pořádku," konstatoval Kubíček. V podobných případech podle jeho slov bývají nejobtížnější začátky. „Mateřské mléko nikdy nenahradíte," vysvětlil.

Tým záchranné stanice ale věří, že příroda je mocná čarodějka – a odrostlejší muflonce budou po skončení zimy moci dvounozí kamarádi dočasně nahrazující mámu zamávat na rozloučenou. Prozatím vše nasvědčuje tomu, že ji opravdu bude možno vypravit do samostatného života ve volné přírodě, na svobodě v pražských lesích.

Nalezené mládě muflona