Počet přeletů českého vzdušného prostoru klesl o 1,5 procenta na 209.000 přeletů. „V českém vzdušném prostoru sice došlo k mírnému poklesu přeletů, na druhou stranu letecký prostor využívají větší letadla a nalétají více kilometrů," komentoval vývoj mluvčí ŘLP Richard Klíma. To je pro podnik důležité z ekonomického hlediska, protože cena za navigační služby se odvíjí od hmotnosti přelétajících strojů a letové vzdálenosti počítané v takzvaných přeletových jednotkách. Tato hodnota ve srovnání s loňským rokem vzrostla o 0,3 procenta.

Pokles letů na Letišti Praha je podle mluvčí společnosti Evy Krejčí v souladu s očekávanými plány. Je způsoben zejména redukcí letů Českých aerolinií a dále pak poklesem u dalších významných dopravců, jako jsou Travel Service a maďarský Wizz Air. Přestože letadel ubývá, létají plnější a pokles počtu odbavených pasažérů není tak dramatický, dodala mluvčí. Podle letištních statistik se počet pasažérů v červnu meziročně snížil o devět procent, v červenci klesl o 10,5 procenta. Data za srpen zatím pražské letiště k dispozici nemá.

Největším odběratelem navigačních služeb od ŘLP je německá Lufthansa následovaná společností Emirates, Air Berlin a British Airways. České aerolinie si i přes redukci letadlové flotily drží pozici největšího zákazníka ŘLP na Letišti Praha. Dalšími významnými zákazníky ŘLP na pražském letišti jsou Travel Service, Lufthansa a Holidays Czech Airlines.

Státní podnik Řízení letového provozu zvýšil loni hrubý zisk meziročně o 38 procent na 280 milionů korun. Podílel se na tom nárůst letového provozu v českém vzdušném prostoru o 4,6 procenta a řízení nákladů. Podnik vznikl 1. ledna 1995, poskytuje letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha – Ruzyně, Brno – Tuřany, Ostrava – Mošnov a Karlovy Vary. Za celý loňský rok dosáhl počet přeletů nad Českem 700.000.