Tendr by měl magistrát podle Vyhnánka vypsat v prvním čtvrtletí příštího roku. "Pokud se nestane nic neočekávaného nebo výjimečného, tak bychom v příštím roce měli znát dodavatele a koncem roku bychom měli být schopni stavbu zahájit," řekl náměstek. Dodal, že odhadovaná délka prací je 30 měsíců, bude však záležet na tom, jestli stavebníci nenarazí na neočekávané problémy.

Průmyslový palác na holešovickém Výstavišti v Praze.
Projektovat a budovat! Praha má stavební povolení k opravě Průmyslového paláce

Zatímco nyní jsou náklady na projekt odhadovány na dvě miliardy korun, dříve vypsaný tendr počítal s částkou 1,2 miliardy. Podle vedení města nicméně bývalé vedení magistrátu zakázku vypsalo ještě před tím, než byl dokončen projekt a tedy bez podrobné znalosti toho, co bude stavba zahrnovat. Původní zakázku radní zrušili v polovině letošního října.

Vznikne nový suterén

Projekt dostavby a rekonstrukce se snaží co nejvíce zachovat původní podobu stavby z roku 1891, kdy byl palác otevřen. Kromě toho počítá s dobudováním dalšího zázemí a technickými úpravami památkově chráněného objektu. Novinkou bude například podchod pod levým křídlem paláce, kterým se bude možné od vchodu nebo z foyer dostat ke Křižíkově fontáně.

V říjnu 2008 vzplanul Průmyslový palác na pražském výstavišti. Příčinou byl zapnutý vařič ve stánku jednoho vystavovatele, kde byly zároveň uloženy hořlavé spreje. Následně vzplanul i spor mezi magistrátem a společností Incheba nejen o odpovědnosti.
Před 10 lety hořel Průmyslový palác. Záře nad Prahou rozdrnčela všechny telefony

Původně bylo v plánu vybudovat podchod i pod pravým křídlem, kvůli námitkám památkářů z toho však sešlo a podzemní pasáž bude pouze pod nově dostavěným křídlem. Vnikne pod ním také nový suterén s prostory pro zázemí či sociální zařízení. Interiéry paláce by měly z větší části zůstat ve stávající podobě.

Průmyslový palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní hala paláce byla přestavěna na společenský a taneční sál. Změnilo se i jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Lanová stezka. V areálu Výstaviště přibyly nové atrakce pro děti i pro sportovce.
Výstaviště láká návštěvníky na novou letní zahrádku i lanovou stezku