"S výkupem nyní čekáme na nové zastupitelstvo hlavního města Prahy, předpokládáme, že by k odkupu mohlo dojít začátkem příštího roku, protože musíme tuto položku ještě doplnit do rozpočtu," uvedl Provazník. Podle něj se podařilo vyjednat snížení ceny z devíti milionů.

Otevření přírodního koupaliště Lhotka v Praze 4.
Biotopové koupaliště Lhotka se chlubí nejčistší vodou v Praze

Nedaleko rybníku Dolejšák je na Zličíně rybník Hliník, který město vykoupilo loni na podzim. Vytvořit koupaliště z rybníku Hliník by bylo komplikované. "Nejde o to, který rybník je horší, ale o fakt, že k rybníku Hliník není vytvořen přístup," uvedla starostka Zličína Marta Koropecká. Městská část zatím nemá připravený projekt, protože čeká na konečné rozhodnutí pražského zastupitelstva.

Přirozené čištění

Systém koupacího biotopu funguje na principu cirkulace vody, kterou čistí přirozené funkce mikroorganismů vodních rostlin. V Praze jsou dvě biotopová koupaliště, Radotín a Lhotka. Druhé z koupališť bylo otevřeno po rekonstrukci letos na konci června. Při rozborech vody, které každé léto pravidelně provádějí hygienici, byla voda v obou koupalištích hodnocena nejlepší možnou známkou.

Rekonstrukce přírodního koupaliště Lhotka.
Koupaliště Lhotka se proměnilo v biotop. Otevře na začátku prázdnin

Hlavní město připravilo projekt na biotopové koupaliště za 36,4 milionu korun v areálu Výstaviště v Praze 7. Stavbu schválili radní loni v prosinci a mělo být hotové na podzim 2019. Letos v květnu ale primátorka Adriana Krnáčová (ANO) uvedla, že k vybudování koupaliště bude nutné provést změnu územního plánu, což může realizaci zdržet.

Zličín, který je v městském obvodu Prahy 5, patří mezi menší městské části Prahy, žije tam zhruba 6630 obyvatel.

Otevření přírodního koupaliště Lhotka v Praze 4.
Biotop Lhotka přivítal první plavce, vstupné vyjde na stovku