Krovy byly v minulých měsících rekonstruovány. Náklady se podle zástupců společnosti ABL, která věž spravuje a jejímž vlastníkem je bratr neformálního lídra Věcí veřejných Víta Bárty, pohybovaly kolem milionu korun.

"Krov je opravdu výjimečný, ze 14. století se na území Prahy u veřejných budov zachovaly jen asi tři krovy. Toto je asi třetí nejstarší krov po sliveneckém kostele a krovu kostela sv. Anny na Starém Městě (nynější centrum Pražská křižovatka)," řekl Chudárek. Podle něj pochází krov mostecké věže zřejmě z přelomu 70. a 80. let 14. století. Středověké krovy je pak možné podle Chudárka nalézt také u několika měšťanských domů kolem Staroměstského náměstí.

Podle památkářů jsou krovy mostecké věže cenné i svým technologickým zpracováním. Na trámech jsou například vidět jakési trojúhelníky, což jsou stopy po ručním řezání trámu. Původně byl podle Chudárka krov asi o 160 centimetrů vyšší, při opravách v minulých stoletích ale byla spodní uhnilá část trámů odřezána.

Všechny památky, které má ve správě společnost ABL, jsou dnes otevřeny zdarma. "Chceme tak ukázat, co jsme za dva a půl roku na věžích udělali," uvedl Jiří Lopata z ABL. Podle něj se za dobu, kdy ABL věže spravuje, zvedla návštěvnost těchto památek zhruba o 30 procent na více než 1,5 milionu návštěvníků v loňském roce.

Společnost ABL ale se správou sedmi pražských památek, které původně spravovala městská příspěvková organizace Pražská informační služba, za necelý rok skončí. Dostala totiž od Prahy na konci ledna výpověď. Nyní běží výpovědní lhůta.