Jde o desátou výroční konferenci Evropského konsorcia pro politický výzkum, což je nezávislá vědecká organizace založená v roce 1970. Má 350 členů ve více než 50 zemích. Jsou mezi nimi univerzity, akademici i studenti zabývající se výzkumem a výukou politických věd.

Prestižní akce

První konference se uskutečnila v roce 2001 na britské Univerzitě v Kentu. Nejprve se pořádala ve dvouletých intervalech, od roku 2014 se koná každoročně. Hostila ji řada evropských měst a také kanadský Montreal.

„Je to velká prestiž, že se koná v Praze. Praha je po Budapešti teprve druhým místem z východního bloku, které tuto konferenci hostí," uvedl Karmazin.

Kromě politologie i sociologie 

Připraveno je více než 500 akcí, které se budou věnovat zejména politologii a mezinárodní politice. Prostor ale dostanou i související vědy, jako je například sociologie. „Je to jedna z největších evropských konferencí, takže zachycuje nejnovější trendy ve výzkumu," poznamenal Karmazin.

Drtivou většinu účastníků budou představovat zahraniční hosté. Z českých odborníků vystoupí například Petr Just, který je odborníkem zejména na nové politické strany v Česku a na Slovensku, nebo volební analytik Tomáš Lebeda u Univerzity Palackého v Olomouci. Hlavním řečníkem bude Rogers Brubaker z Kalifornské univerzity v Los Angeles, který je předním odborníkem na nacionalismus, otázky občanství a migraci.

Výročí svobodných voleb 

Fakulta sociálních věd jako hostitel organizuje dva kulaté stoly. Jeden je zaměřen na význam mezinárodních organizací a druhý na 25 let od prvních svobodných voleb jako regionální téma významné nejen pro Českou republiku, ale i další postkomunistic­ké země.

Vedle Fakulty sociálních věd se budou akce konat také v prostorách Právnické a Filozofické fakulty UK. V roce 2017 se výroční konference této organizace uskuteční v Oslu.

Čtěte také: O post Senátora se v Praze utkají politici, disident nebo umělci