Tohoto hravého ducha chtějí Divoké matky přivést i na zítřejší Dyzajn márket. Pravidelnou prodejní akci designerů a návrhářů, která se z malého setkání několika známých proměnila ve velký trh. „Budeme tu mít kolem 150 prodejců. Hlásí se nám jich stále víc a víc, přes 60 jsme jich teď museli z kapacitních důvodů odmítnout," říká Terezie Tunková, která před časem akci s kamarádkami založila. Ještě před Dyzajn marketem jsme navštívili Divoké matky.

Herečka a ekonomka, jak se z vás staly Divoké matky?

Kristýna Liška Boková: Porodily jsme děti a staly jsme se matkami. Tak to bylo.

Ne každá „divoká matka" se ale rozhodne, že současně s tím si najde v Praze zanedbaný prostor, opraví ho, otevře v něm kavárnu a začne podnikat…

Zuzana Kolková: Když ale naráží na to, že přijde s dítětem do restaurace a hned se na ni dívají divně? Když si dítě chce hrát a okolí vám naznačuje, že ruší? Tento tlak společnosti nás přiměl přemýšlet, jak to udělat, aby děti s námi mohly jít posedět a nikomu to nevadilo.

Fungujete rok a půl. Už jste si našly stálé zákazníky?

Boková: Určitě ano, máme zákazníky, kteří se sem vracejí. Většinou jsou to přirozeně maminky s dětmi, ale velkou radost mi udělá, když tu přijde i tatínek s dítětem. Třeba po dlouhém dni, dá si pivo a dítě si tu pohraje. Člověk pak má dobrý pocit, že to plní svůj účel. U nás jsme na nic podobného, jako je naše kavárna, nenarazily. Přitom teď jsme byly se Zuzanou v Řecku a úplně jsme hleděly, jak se tam počítá s tím, že dítě je součástí společnosti. Je jedno, že je jedenáct hodin večer.

Boková: Každý bar, každá hospoda má svůj dětský kout, přístupný zadarmo. Můžete se v klidu najíst, protože vidíte svoje dítě, jak si hraje. Říkala jsem si, že v Řecku bychom zanikly, protože tam to má každý.

A jak Divoké matky souvisejí s prodejní akcí módy a designu Dyzajn márket? Co vás přimělo, že se svojí kavárnou takhle na den expandujete do úplného centra Prahy?

Kolková: Teď na Dyzajn márketu chceme lidem ukázat, jak je fajn mít u sebe kamarády, děti. Budeme tam jako celek, tedy s kavárnou, ve které by se měl každý, kdo přijde, ať už s dítětem nebo prababičkou, psem nebo kočkou, cítit dobře.

Boková: Chceme prostě jenom říct, život se má žít a má se žít dohromady. Když mám děti, žiju s dětmi, když staré rodiče, tak se starými rodiči. Je dobré, aby se generace potkávaly a byly spolu. Moje rodiče mě za komunismu vychovávaly tak, že byli se mnou a kamkoli šli, šla jsem s nimi. Všichni na ně sice koukali skrz prsty, protože byla půlnoc a já usínala někde na lavičce, ale byla jsem nejšťastnější dítě, jaké jsem mohla být. Protože jsem měla jistotu, že jsem se svými rodiči, že jsem v bezpečí. Dnes je trendem, že když někdo vydělává víc peněz a chce si užívat život, odloží děti. Já ale chci žít život s dítětem, proto jsem si ho pořídila.

Kolková: Čímž neříkám, že občas nehledáme pomoc u svých rodičů a prarodičů. Taky mám někdy malýho plný zuby. Není to o tom, že se od dětí nemáte hnout ani na minutu, ale že se nám nelíbí to rozdělování, kterým člověk od mala prochází práce, zvlášť na mateřské, ve školce, škole, hlavně, aby to zaštiťoval nějaký institut. Sama jsem byla od dětství mezi dospělými a nemám pocit, že by mi to něco vzalo. Naopak, mohla jsem si hrát a když jsem se chtěla bavit s dospělými, brali mě jako rovnocenného partnera.

Vy jste, Kristýno, zmiňovala, jak vás rodiče za minulého režimu vychovávali. Co si myslíte o tehdy zprofanovaném jakkoli je mnohem starší heslu Rodina je základ státu?

Boková: Zní to dneska úsměvně, ale něco na tom je. Nevím, proč by měly být matky, které porodí, najednou odděleny od společnosti. Když budu mít jako žena pocit, že mít dítě není jen přítěž, že je to vlastně jedno z mých poslání, o to víc si toho budu vážit a budu chtít být dobrá matka. I proto možná jsme jako ženy teď tak emancipované, protože potřebujeme nějaké ohodnocení z venku, které se nám při mateřství nedostává. Tak jdeme a bojujeme v politice a jiných oblastech, abychom se cítily stejně hodnotné. Přitom péče o dítě není nic nehodnotného. Když vychováte dítě, z kterého vyroste dobrý člověk, který jednou založí rodinu a v té zase dobře vychová svoje děti… pak nejsme daleko od toho, že rodina je opravdu základ státu.

Kolková: Rodinou se ohání kdekdo, ale kam si jako rodina běžně můžete vyrazit? Když se mi narodil malý, prakticky jediné místo, které jsem znala, kde se s tím tak nějak počítalo a nikomu nevadilo, že jsme tam spolu, byla zoo. Bylo to fajn, konečně se v ní neztratím. Ale chceme těch možností víc.

A když se ohlédnete za vaší dosavadní podnikatelskou zkušeností: co je na ní zatím nejpříjemnější a co naopak?

Boková: Příjemné je vidět, že když se chce, tak každý sen jde přivést k životu. Ale nepříjemných stránek je asi víc. Pro člověka, jako já, který se učí stát nohama na zemi, je těžkou zkušeností, kolik na všechno potřebujete papírů a peněz a že je spíš zázrak, aby někde na úřadě byla hodná paní s trochu lidštějším přístupem. Mám pocit, že stát moc nenapomáhá tomu, aby člověk byl podnikatelem a dělal věci, z kterých mají mít lidi spíš radost než hodně peněz.

Kolková: Po obou stránkách je to lidský faktor. Bohužel se málo stává, že když máte s něčím problém, narazíte na člověka, který je vám ochoten pomoci. Běžně narážíte na lidi, kteří neradi dělají svoji práci, a tak se vám to snaží okořenit, abyste ji náhodou nedělali rádi. Stejné to je i se zákazníky. Jsou lidi, kteří jsou nadšeni, že je něco jinak. Pak jsou takoví, kteří mají zapotřebí to jenom shodit. Podnikání je ve zkratce přemýšlení o tom, jestli jste se potkali s dobrým člověkem nebo s blbcem.

Boková: Ale vzdávat to nehodláme. Začínali jsme jako nezkušené obchodnice a pořád se za pochodu učíme. Hlavně Zuzka, která se tomu věnuje víc než já a ohromně na tom vyrostla.

Takže Karlínem a Národním to teprve začíná?

Boková: Chceme expandovat, už nějaký čas to řešíme, máme takový megalomanský plán, zatím ale radši nebudeme nic… ani naznačovat.

Více o Dyzajn márketu

- „Prodejní výstava autorské tvorby umění, šperky, móda, doplňky, cenově dostupný design, kultura, hudba, dobré jídlo, pohodová atmosféra, přátelské prostředí…," to vše je podle pořadatelek Dyzajn márket.

- Vstup je zdarma

- Koná se několikrát do roka na piazzettě Národního divadla, nejbližší zítra, od 10 do 20 hodin, další pak 21. září. Vedle několika desítek vybraných tvůrců slibují pořadatelky i zajímavý doprovodný kulturní program:

10.00 - 12.00 DJ Martin Mikuláš se skvělou hudbou z vinylových desek

12.00 - 13.00 divadlo pro děti

13:00 - 14.00 módní přehlídky

14.00 - 16.00 Calm season koncert alternativního akustického projektu Terezie Kovalové (Vladivojna La Chia, ex-Republic Of Two) a Adama Piafa (The Prostitutes, ex-Fake Tapes)

16.00 - 17.00 módní přehlídky

17.00 - 19.00 Sunflower Caravan (koncert jedné z nejvýraznějších domácích indie rockových kapel)

19.00 - 20.00 DJ Martin Mikuláš se skvělou hudbou z vinylových desek