Byl tak překonán loňský rekord, kdy se tam v jeden okamžik líbalo 66 párů. Na splnění příslušných pravidel na místě dohlížel komisař pelhřimovské agentury Dobrý den, která české rekordy registruje.

Zároveň byl dnes na Petříně překonán i český rekord v líbání za pět hodin. Za tuto dobu se tam políbilo 947 dvojic, o 106 více než loni.

„Ochutnejte se, nebojte se!" povzbuzoval účastníky před začátkem akce moderátor. Pod rozhlednou se tak líbaly všechny věkové kategorie lidí. „Na Petřín chodíme pravidelně na procházku a dnešní líbačku jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít," řekl  mladý pár, který se vydržel nepřetržitě líbat téměř pět minut. Každý z účastníků získal tašku s dárkovými předměty.

Pořadatelé akce byli s letošní účastí spokojeni. Úterní velmi teplý den přilákal na tradiční prvomájovou vycházku na Petřín tisíce lidí, o čemž svědčila i dlouhá fronta u dolní stanice lanovky. Veškerá travnatá prostranství se rychle zaplňovala dekami, na kterých svá těla vystavovali slunečním paprskům milovníci opalování.

Široká kulturní nabídka

Kromě políbení pod rozkvetlou třešní mohli návštěvníci vidět i ukázky biketrialu. Děti se vyřádily na skákacím hradě, k dispozici byla i balónková dílna a malování na obličej. Nově otevřená výstava v suterénu Petřínské rozhledny s názvem Fenomén Igráček představuje historii i současnost této legendy mezi českými hračkami. Součástí výstavy je také herna pro děti a interaktivní exponáty seznamující děti s různými fyzikálními jevy.

Líbání pod rozkvetlým stromem mileneckým párům v Česku údajně přikazuje dávná tradice; nepolíbené ženy prý podle ní seschnou. Někteří znalci českého historického folkloru však uvádějí, že žádné prameny nepotvrzují, že by se tento zvyk na rozdíl třeba od obvyklého stavění májek na českém venkově v dávnější minulosti dodržoval.