Prostor pražského Hyde Parku na Palackého náměstím před (do lešení stále ještě zahaleným) pomníkem národního buditele v pondělí ožil několika stromy. Bližší pohled však ukázal, že jde o suchá torza zasazená do kbelíků a ojedinělé zelené lístky jsou papírové a připevněné na větvičkách provázky.

Občanské sdružení Arnika tímto happeningem protestovalo proti záměru opětovně schválit silničářům výjimku, jež by jim dovolila kácet stromy podél silnic bez nutnosti žádat o povolení. Dnes je možné kácet bez povolení stromy, jež ve výšce 130 centimetrů nad zemí nedosahují obvodu kmene 80 centimetrů. Po případném schválení výjimky by silničáři mohli bez zábran kácet i silnější stromy.

Za sedm let padlo 100 tisíc stromů

„Poslanci mají na zítra zahajované schůzi sněmovny schvalovat návrh zákona, který vrací účinnost výjimky, jež v letech 2003 až 2010 umožnila u silnic v celé České republice zlikvidovat přes 100 000 stromů. Dalšímu takovému ničení přírody a krajiny, která se utvářela zhruba čtyři sta let, bychom chtěli zabránit,“ řekla Deníku Zora Kasíková, mluvčí Arniky.

Arnika shromáždila již na 8000 podpisů pod petici vyzývající poslance, aby výjimku pro silničáře neschvalovali. Podpisy mohli lidé pod petici připojit také včera v rámci happeningu nazvaného Procházka (možná) poslední alejí. Aktivisté z Arniky se domnívají, že patnáctidenní oznamovací režim, který hodlá ministrovo dopravy opět zavést, neumožňuje řádné posouzení hodnoty stromů ani stanovení náhradní výsadby.

„Naše akce chce upozornit na nebezpečí narušení charakteru české krajiny, který se utvářel od 16. století. Aleje ale mohou být ohroženy i v samotné Praze, což ukazuje případ z Thákurovy ulice z Prahy 6, kde je snaha vykácet dokonce čtyřřadou alej pod záminkou, že jde o přestárlé stromy,“ dodala Kasíková.

Protestní petici s podpisy proti zamýšlenému zákonu chtějí dnes zástupci Arniky předat poslancům. Odevzdají jim také vzkazy, jež lidé napsali na papírové lístečky připevněné ke stromům. Některé z nich nejsou moc slušné.