Ve středu odpoledne rektorka ekonomické univerzity Hana Machková spolu s Hubertem Bystřičanem, zástupcem Palachových spolužáků, zahájila slavnostní přejmenování kolejí a odhalení pamětní desky, s jejíž instalací se muselo čekat na teplejší počasí, než panovalo při lednovém 50. výročí studentovy smrti.

Původní Jarov I., bloky A, B, C, D se tak nově budou jmenovat Palachova kolej. „Inspirací pro pojmenování našich kolejí byli spolužáci Jana Palacha, kteří přišli s nápadem na umístění pamětní desky na kolej, kde Jan Palach bydlel. Myslím si, že studenti změnu uvítají. Je mnohem lepší bydlet na koleji, která nese jméno významného člověka, než na koleji s neosobním číslem. Záměrně jsme vybrali osobnosti, které jsou spjaty s VŠE a které reprezentují různá historická období,“ řekla rektorka Machková.

Lidé uctili památku 50. výročí upálení Jana Palacha Pochodem světla 16. ledna v Praze.
Cesta světla za Palacha. Nebyli to blázni, řekl o živých pochodních historik

Blok Jarov III. F bude nově pojmenován po významném ekonomovi s pohnutým osudem Pavlu Eislerovi, jehož rodina se středečního slavnostního křtu budov zúčastnila rovněž.  „Po nositeli Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2017 Richardu Thalerovi ponese jméno budova Jarov III G. Profesor University of Chicago, Booth School of Business obdržel v roce 2015 od VŠE čestný doktorát na návrh Národohospodářské fakulty,“ informovala vysoká škola v tiskové zprávě.

Investiční plány

Nejen studenty každopádně v těchto dnech více zajímá, jak změní koleje na Jarově nikoliv název, ale konkrétní podobu. V médiích se objevila zpráva, že VŠE v Praze chce požádat o peníze z vládního dotačního programu, který počítá s podporou investic za celkem 2,5 miliardy korun do roku 2027. Vedení univerzity má v plánu zateplit jednu z budov a rekonstruovat buňky v nyní už Palachově koleji.

Lidé si připomínali 16. ledna památku Jana Palacha při výročí 50 let jeho upálení před budovou Národního muzea v Praze.
Pražské vzpomínky na Jana Palacha. Pamětní desky, proslovy i vzkaz Babišovi

Větší ohlas však zaznamenaly plány, které zveřejnil Matěj Žaloudek (Zelení), zastupitel Prahy 3. Člen radničního výboru pro územní rozvoj ukázal vizualizaci jedné ze vstupních bran, které mají vzniknout po uzavření celého areálu kolejí VŠE.

Zamřížované ghetto

Podle Žaloudka se v technické zprávě píše: „Přístup přes závoru a dorozumívací systém napojený na NON-STOP recepci. Pro pěší budou zřízeny tři turnikety, vstup/výstup napojen na elektronický kartový identifikační systém areálu kolejí.“ Politikovi vadí, že by v Biskupcově a Koněvově ulici nebyla pěší prostupnost. „Areál VŠE je však v této části Žižkova přirozenou součástí města,“ myslí si architekt. Rada městské části proto od výboru dostala doporučení s projektem oplocení nesouhlasit.

Policie a hasiči spolu s pyrotechniky a speciálně vycvičenými psy prohledávají budovu VŠE v Praze kvůli anonymní výhrůžce bombou.
Po týdnu opět anonym nahlásil bombu na VŠE v Praze. V akci byl pyropes

„Tento dokument byl zpracován pro účely jednání s Městskou částí Praha 3 k projednání žádosti o vydání územního a stavebního povolení oplocení areálu Jarov. Architektonická podoba této vstupní brány není konečná, o její konečné podobě bude jednáno. Celé území, včetně části ulice (Biskupcova), je v majetku VŠE. A ta jako správný hospodář chce svůj majetek chránit, proto je v jednání ohrazení areálu a omezení přístupu široké veřejnosti,“ reagovala mluvčí vysoké školy Martina Mlynářová.

Správa účelových zařízení VŠE argumentuje právě bezpečností ubytovaných studentů či jiných hostů. Lépe hlídaná by v případě uzavření areálu kolejí na Jarově byla i zaparkovaná auta. Jeden z odpůrců této vize z dílny VŠE tvrdí, že by se v „zamřížovaném ghettu“ bezpečně necítil.

Policie a hasiči spolu s pyrotechniky a speciálně vycvičenými psy prohledávají budovu VŠE v Praze kvůli anonymní výhrůžce bombou.
Na VŠE v Praze opět bombu nenašli. Je anonym student, nebo šílenec?