Výstava začíná moderními dějinami. Návštěvník se postupně vrací v čase, až se dostane na samý počátek dějin státu. Expozice je multimediální, nejde tak jen o exponáty. Lidé se třeba mohou posadit do retro křesla a dívat na na televizní zpravodajství z dob komunismu nebo z dřevěné lavice zhlédnout dobové dokumenty z období, kdy zemi obsadili nacisté.

Lapidárium Národního muzea.
Praha chystá rekonstrukci Lapidária. Radní odsouhlasili dodavatele dokumentace

Brána v čase 

Výstavu doprovázejí autentické zvukové záznamy, na stěnách se promítají také dobové obrazy. Lidé si mohou na dotykové obrazovce vyzkoušet, jak se psalo v dávných časech.
"Chtěli jsme, aby návštěvník odcházel s dojmem, že se časovou branou do toho období dostal," vysvětlil Viktor Plass z firmy, která se podílela na vytvoření vizuální podoby výstavy. Podle Benešové bylo jedním z cílů výstavy to, aby zapůsobila na emoce návštěvníků.
Výstava se koná v prostorách Císařské konírny. Benešová podotkla, že jde o velkou plochu, o které si autoři výstavy mysleli, že ji nemohou zaplnit. "Nakonec toho místa bylo ukrutně málo. Stěžejních událostí v dějinách bylo mnohem a mnohem víc. My jsme na ně nezapomněli, ale prostě se nám sem všechny nevešly," řekla Benešová.

OBEC TUHAŇ na Mělnicku postihly povodně v roce 2002 i nyní. Společnost Alpiq hledala konkrétní pomoc nějaké vesnici, která stojí na okraji mediálního zájmu. Ve spolupráci s Kladenským a Mělnickým deníkem padla volba právě na Tuhaň.
Povodně: důležité národní dokumenty zmrazili v Kladně

Dokumenty staré stovky let 


Na výstavě jsou z moderních dějin například přístupové smlouvy do NATO a EU. Minulé století reprezentuje třeba koncept deklarace nezávislosti psaný Tomášem Garriguem Masarykem nebo zakrvácená košile Františka Ferdinanda d´Este, kterou na sobě měl při sarajevském atentátu v roce 1914.

Návštěvníci si také mohou přečíst dálnopis Reinharda Heydricha, v němž popisoval první opatření v Praze po svém nástupu do funkce zastupujícího říšského protektora. Výstava obsahuje i dokumenty staré stovky let. Jde třeba o žádost kata Jana Mydláře, v níž chtěl proplatit popravu 21 českých pánů na Staroměstském náměstí z roku 1621.

Korunovační klenoty.
Korunovační klenoty vidělo na Hradě přes 32 tisíc lidí

Vstupné za stovku 

Některé vzácné listiny mohou být vystaveny pouze jeden měsíc a pak je nahradí kopie. Některé originály naopak budou vystaveny až později a nyní jsou zastoupeny kopiemi. "Pro některé lidi to může být důvod, aby na výstavu zavítali víckrát," podotkla Benešová.
Vstupné na výstavu činí 100 korun. Snížené vstupné pro studenty a seniory je pak poloviční. Výstava potrvá do 1. července.

Pražský hrad.
Na Hradě začíná první výstava k výročí vzniku ČSR