Necelá desítka demonstrantů s sebou přinesla vlajky Ukrajiny, Tibetu a Evropské unie. Na třetím nádvoří také roztáhli transparent s nápisem „Putine, Trumpe, Zemane, Babiši, kašleme na vás". Na dalších pak uvedli, že budou stále bojovat za svobodu a demokracii, za ústavu, lidská práva, EU, NATO i za Ukrajinu.

Po několika minutách jeden z policistů požádal aktivisty o stažení transparentů, protože podobné akce v areálu Hradu nepovoluje návštěvní řád, což aktivisté učinili.

Skupina vyjádřila nesouhlas s politikou Zemana a Babiše 

„Chceme demonstrovat náležitost České republiky do západních struktur a vyjádřit odpor k přiklánění se k východním despotátům, jako je Rusko a Čína," řekl jeden z demonstrantů Jan Hodic.

V prohlášení skupina Kaputin uvedla, že protestem chtěla dát najevo, že nehodlá přestat s upozorňováním na „katastrofálnost politiky diktátorů", jako je ruský prezident Vladimir Putin a „despotických populistů", jako jsou Zeman, předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, maďarský prezident Viktor Orbán a nyní i Trump.

Aktivisté považují Hrad za symbol putinismu 

Cílem protestu také podle prohlášení bylo připomenout blížící se 17. listopad. „Chceme ukázat, že boj za svobodu a demokracii je nutné nejen slavit a připomínat si ho, ale je také třeba se do něj aktivně zapojit," uvedl spolek.

Jako důvod konání akce na Hradě aktivisté uvedli, že jej považují za symbol putinismu v České republice. Demonstranti na Hradě zazpívali oblíbenou píseň prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka Ach synku, synku a českou hymnu.

Čtěte také: Konvička neuspěl s trestním oznámením na náměstka Dolínka