To by ale chtěla radnice Prahy 4 změnit. Chystá se proto urbanistická studie, která by měla poukázat na největší nedostatky a vytvořit ucelenou vizi.

„Cílem studie je ve spolupráci radnice, působících podniků a uživatelů zlepšit vzhled, přehlednost a pěší prostupnost území a především vytvořit všemi přijatelná pravidla pro další rozvoj tohoto důležitého centrálního prostoru 
Prahy 4," prohlásila radní pro územní rozvoj čtvrté městské části Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice).

Lidé dávali své připomínky

Právě široká veřejnost se mohla do plánované studie zapojit už minulý čtvrtek. Mezi výstupy z metra tady stál informační stánek, kde měli zájemci příležitost sdělit své podněty k budoucímu rozvoji náměstí. Ty by se měly později stát podkladem ke studii.

Za celý den si nakonec do stánku našlo cestu více než 100 občanů a jejich připomínky se nyní zpracovávají. Po vyhodnocení proběhne letos na podzim „kulatý stůl" za účasti zástupců nejvýznamnějších vlastníků nemovitostí na Budějovickém náměstí.

Z předběžných výsledků je ale už nyní jasné, co zde Pražany nejvíce trápí. „Přáli si zejména vytvoření příjemných míst pro odpočinek, více odpadkových košů, stromy a květiny zpříjemňující prostředí nákupní pasáže," prozradil tiskový referent Prahy 4 David Polák.

Podle koordinátora zapojování veřejnosti do rozvoje městské části Martina Veselého je v současnosti největší problém v tom, že nekoncepční rozvoj vede k přetížení a roztříštění území, které navzdory množství nabízených služeb není vstřícné pro občany.

„To si začínají uvědomovat i zde působící firmy, které projevily zájem participovat na revitalizaci. Zájmy a očekávání klíčových hráčů – radnice, podnikatelských subjektů a uživatelů je tedy možné synergicky propojit," dodává koordinátor Veselý.

„Bazén" je ošklivý 
i nebezpečný

Asi největší ostudou je 
v současnosti takzvaný bazén, který se nachází u výstupu ze stanice metra pod úrovní okolních komunikací a rozkládá se u atria s obchody se dvěma podchody. Chátrající prostor, který je v majetku hlavního města, je nejen velmi nevzhledný, ale začíná být pro kolemjdoucí dokonce nebezpečný.

Zastupitelé magistrátu proto koncem března schválili tendr na výběr firmy, která konstrukci opraví. Náklady by měly být maximálně 51,6 milionu korun, přesná částka vzejde až z výběrového řízení.

„Ano, v plánu je rekonstrukce železné konstrukce 
a přilehlé terasy. Bude ji financovat hlavní město Praha a plánována je na jaro 2016," potvrdil Pražskému deníku David Polák z tiskového oddělení Prahy 4.

Opravovat se bude vydlážděná plocha a konstrukce schodišť nad stanicí. „Stávající nosná konstrukce nad vestibulem metra Budějovická není schopná spolehlivě plnit svoji funkci a ohrožuje bezpečnost a zdraví osob," píše se v materiálu, který projednali na jaře zastupitelé.

Konstrukce má narušenou statiku

Části ocelové konstrukce jsou zničené, několik nosných prvků má narušenou statiku. Nedávno musela být konstrukce podepřena lešením. Úbytek kovu je podle dokumentu na některých místech konstrukce až 70 procent. Dlažba na místě je vytlučená a ze stropu podchodu odpadaly kovové kusy. Nutné bude také obnovit schodiště a betonové květináče.

Úplně všechny zdejší plochy ale magistrátu nepatří, část vlastní také banka, která na Budějovické sídlí. V minulosti již radnice Prahy 4 ze svého zaplatila výzdobu podchodu směrem k poliklinice malbou s náměty Prahy, rovněž opravila jedno ze schodišť a bezbariérovou rampu k poliklinice.

Čtěte také: Další kanceláře na Budějovické nechceme, volají stovky lidí