„V tomto případě jde o jednu z prioritních akcí z důvodu velmi vážného havarijního stavu, který by v nejhorší variantě mohl ohrožovat zdraví a životy obyvatel," upozorňuje Petr Žejdlík , generální ředitel Pražské vodohospodářské společnosti (PVS).

Stoková síť odvodňuje velké území sídliště Petřiny a vysokoškolské koleje Hvězda. Podle PVS na několika místech průzkum odhalil rozsáhlé kaverny (vzduchové kapsy), kde může kdykoliv dojít k provalení nejen v ostění stoky, ale také k propadům komunikace.

Náročnost rekonstrukce zvyšuje i území, které patří do památkové rezervace hl. m. Prahy. Podél téměř celé stoky stojí v bezprostřední blízkosti obvodová zeď Břevnovského kláštera, která je sama ve špatném stavu.

„Práce v památkové rezervaci vždy klade větší nároky na dodavatele. Stavební činnost v blízkosti klášterní i hřbitovní zdi bude prováděna s maximální obezřetností tak, aby se zamezilo poškození těchto památkově chráněných objektů," ujišťuje Josef Kobr, ředitel divize vodohospodářské stavby firmy PRAGIS, která rekonstrukci provádí. Rekonstrukce stoky bude v části od ulice Ankarské provedena přezděním vejčitých stok a injektážemi speciální směsí.

Stoku zakončí zklidňovací šachta, která zachycuje nápor vody vzniklý velkým spádem stoky. Náklady rekonstrukce jsou odhadovány na téměř 94 milionů korun.. Investiční akce v ulici U Vojtěšky patří do řady rekonstrukcí vodohospodářského majetku, který byl poškozen povodněmi na jaře letošního roku.