Akci dnes mladí aktivisté zahájili na pražské Florenci, kde v parčíku čistili lavičky, natírali zábradlí a zamalovávali posprejované zdi. Do úklidu se mohou zapojit i kolemjdoucí, kteří k tomu vyfasují tričko, škrabku, rukavice nebo speciální gel na odstraňování graffiti.

Čtěte také: Za Prahu krásnější…? Takový nepořádek je v hlavním městě

Na pomůcky organizátoři získali podporu od sponzorů. I to je totiž podle Šejtky přínos projektu. Zapojeným mládežnickým organizacím, školám a neziskovým spolkům totiž poslali návod, jak akci v jejich obci zorganizovat a jak oslovovat úřady či firmy s žádostí o podporu.

„Představte si, že jdete po ulici a uvidíte tři kluky uklízet zastávku autobusu. Nastoupíte do něj, jedete pár zastávek a cestou vám nabízí dvě holky kávu a domácí koláč. Vystoupíte, jdete do práce a vidíte partu deseti lidí, jak odstraňuje graffiti ze zdi, která lemuje budovu, ve které pracujete. Zkuste mi namluvit, že vám to neudělá radost," popsal další přínosy projektu jeho patron a herec Filip Cíl.

Celkem se dnes a o víkendu uskuteční 215 akcí. Například v Libochovicích v Ústeckém kraji dnes děti z místní školy sbíraly v zámeckém parku kaštany a bukvice pro lesní zvěř, pionýři zase chystají velký podzimní úklid areálu bohnické psychiatrické léčebny s následným táborákem. V Rudníku budou mladí aktivisté vyvážet suť a nepořádek z kostela.

Podobný projekt je v Česku poprvé, obdobné akce se ale konají už více než deset let v řadě evropských zemí. Dobrovolnické víkendy se nyní pořádají také na Slovensku, v Maďarsku nebo Rakousku.