Sobotní naháňky se zúčastnila třicítka střelců. „Obstoupí se leč, řada střelců a honců lečí prochází a vyhání zvířata," popsal postup Moravec. Dva divočáky skolil jediný lovec, a to nad Dolními Počernicemi. Myslivci už před zahájením honu předpokládali, že úlovek nebude velký – odhadem dva či tři kusy.

Trefili se tak ještě dřív, než kdokoli z nich vystřelil. Zprvu to ovšem vůbec nevypadalo nadějně: prasata se zachovala tak, jako by si snad na webových stránkách Prahy 14 přečetla obsáhlou informaci o tom, co se na ně chystá – a prostě zmizela. Oba divočáky se podařilo zastřelit až při poslední z celkem pěti lečí – právě v počernické oblasti.

Divočák poranil muži nohu

„Měli jsme trochu nepříjemný případ, že jeden divočák vběhl do zahrady a škrábl do nohy pána, který ho tam chtěl ukáznit. Pána pak odvezli do nemocnice na šití," dodal myslivec.

Neobvyklé zranění zaznamenala na svém twitterovém účtu i pražská záchranná služba. „Divočák v chatové oblasti v Dolních Počernicích kousl muže do nohy! Záchranáři muže ošetřili a převezli na chirurgii," napsala. Zraněný muž s obvázaným bércem se  ještě v sobotu mohl vrátit zpátky na svou chatu. 

Jsou to prý plachá zvířata

Moravec si nicméně nemyslí, že by divoká prasata představovala na východě Prahy vážnější problém. Pokud by prý byla skutečně přemnožená, myslivci by jich v sobotu spatřili více.

Na lidi prý navíc sama nezaútočí. „Zvěř je plachá a před člověkem uteče. Může běžet směrem k vám, to ale neznamená, že vás chce napadnout. Mohlo by se to stát, jen kdyby bylo prase poraněné," tvrdí.

Čtěte také: Úklid po psech stojí miliony. Radnice situaci nezvládají

Prasata v Praze v uplynulých týdnech několikrát napadla psy. Podle Moravce to ale rozhodně není tak, že by se divočáci na psy sami vrhali - zaútočí, pokud pes například vběhne do houštiny, kde odpočívají.

Ohradník je ve městě neúčinný

Potíže s divočáky hlásí Praha 14, Horní a Dolní Počernice a Běchovice, problémy jsou prý zejména v lesoparku Čihadla a parku U Čeňku. Radnice uvažovala o pořízení pachových ohradníků, odborníci jí je ale nedoporučili používat v obydlené zástavbě.

Odpuzovací látka je totiž založena na lidském potu, na který jsou zvířata ve městě zvyklá, a ohradník by tak byl neúčinný. Magistrát myslivcům pohrozil vypovězením nájmu honitby, pokud situaci rychle nevyřeší.