Muži, který zůstal ležet na chodníku, se nejprve snažil pomoci kolemjdoucí manželský pár – žena hned poznala vážnost situace, protože je lékařka – a vzápětí se na místě objevili i strážníci. Společně s dvojicí se až do příjezdu záchranné služby střídali v poskytování nepřímé srdeční masáže. „Záchranáři společně s lékařkou po příjezdu na místo v oživování pokračovali a funkci srdce se jim podařilo obnovit," konstatoval Čihák. Sanitka pak odvezla pacienta do nemocnice k poskytnutí specializované pé­če.

Podezřelý muž na útěku.
Odložený telefon zmizel přímo před očima majitelky
Zdroj: Městská policie Praha

Podle pokynů dispečerky poskytují masáž srdce svědci 

Praha je podle záchranářů výjimečná tím, že čtyři pětiny pacientů postižených oběhovou zástavou – celých 80 procent – je resuscitováno laiky přímo na místě; podle telefonických pokynů dispečerky operačního střediska poskytují masáž srdce svědci události. Celosvětový průměr je 25 procent, připomněla Jana Poštová z centrály záchranné služby, jak unikátní je pražské číslo.

V internetových diskusích lze k tomuto tématu najít ohlasy Čechů žijících v zahraničí, a to i v těch nejvyspělejších zemích: od místních prý dostali radu, že v podobném případě je na místě zavolat sanitku, ale dál se neangažovat. V případě, že by se laik samostatně pustil do poskytování první pomoci, mohly by mu v případě, že pacient nepřežije, hrozit oplétačky – včetně soudních tahanic.

Trasa C, metro, stanice Nádraží Holešovice.
Plánovanou výluku metra doplnila neplánovaná. Kvůli zavazadlu!

V našich podmínkách je přístup opačný: je totiž potvrzeno, že co nejrychlejší zahájení srdeční masáže nejen zvyšuje šance pacienta na přežití, ale i na lepší kvalitu následného života. Každou minutou, po kterou zůstane mozek bez přísunu kyslíku, totiž roste nebezpečí, že po obnovení životních funkcí bude mít pacient trvalé následky.