Vedení Prahy se stále musí potýkat s nevýhodnými smlouvami kolem městské hromadné dopravy. Nejedná se pouze o známou Opencard, ale také o SMS jízdenky, které zajišťuje firma Globdata (dříve Erika), v minulosti spojovaná s nechvalně známým pražským lobbistou Ivem Rittigem.

Smlouva je nevýhodná 

Zástupci města už v minulosti uznali nevýhodnost smlouvy, která nese všechny znaky smluv z doby, kdy byla uzavřena, tedy z roku 2008. Původní dokument dával firmě za zprostředkování plateb za SMS jízdenky marži neuvěřitelných 50 procent, dnes je to něco přes 20 procent. Podle dřívějšího znění, dnes již naštěstí doplněného o dodatky, byla také smlouva v zásadě nevypověditelná bez ochoty ze strany firmy.

Primátorka Adriana Krnáčová v minulých měsících oznámila, že hodlá rozšířit možnost platby za jízdenky o mobilní aplikaci. A právě v tom by mohl být problém v souvislosti se smlouvou o SMS jízdenkách. Ta totiž dává firmě Globdata monopol na veškeré platby za MHD prostřednictvím mobilního telefonu.

Město nemůže bez rizika spustit alternativní způsob platby 

Ve smlouvě se doslova píše, že město „nebude vyvíjet ani se nebude finančně či jinak fakticky (např. poskytnutím technického či personálního zázemí) podílet na vývoji technických řešení odlišných od Elektronické jízdenky (současných SMS jízdenek, pozn. redakce)."

To ve výsledku znamená dvě věci. Za prvé město nemůže bez rizika právních problémů do srpna 2018 spustit alternativní způsob platby za jízdné prostřednictvím mobilního telefonu, včetně mobilní aplikace. A pokud do té doby nestihne připravit vlastní aplikaci, může se stát, že lidé přijdou i o současnou podobu SMS jízdenek a přes mobil nebude možné, alespoň dočasně, platit vůbec.

Město by mělo smlouvu vypovědět hned, tvrdí Piráti

Podle zastupitelů za piráty, kteří smluvní vztahy kolem pražské MHD dlouhodobě kritizují, by bylo i tak nejlepší smlouvu, které končí platnost v srpnu 2018, ukončit rovnou. I kdyby tím město riskovalo soud s firmou o ušlý zisk a i kdyby kvůli tomu načas nešly lístky kupovat prostřednictvím mobilu.

„Je lepší riskovat žalobu z jejich strany, než setrvávat v nevyhovujícím smluvním svazku," míní mluvčí zastupitelského klubu pirátů Mikuláš Ferjenčík s tím, že město je schopné vcelku rychle zajistit řešení za zlomek současné marže a ušetřit tím desítky milionů ročně.

Smlouva se nebude prodlužovat

S tím však město nepočítá a dopravní podnik nechá smlouvu vypršet. „Představenstvo loni rozhodlo, že smlouva se nechá doběhnout a poté už se nebude prodlužovat," uvedl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Piráti se však obávají, že i tak bude spolupráce s firmou pokračovat. „Nejvíce se bojíme toho, že v roce 2018 nebude nic nachystáno a nakonec to dopadne tak, že se prodlouží současná nevýhodná smlouva s Globdata," zakončil Ferjenčík. Firma se do konce uzávěrky k tématu nevyjádřila.

O aplikaci nikdo neví 

Zajímavostí je také fakt, že ačkoliv Praha nyní údajně připravuje novou mobilní aplikaci (kterou však nemůže spustit), v rámci spolupráce s Globdata už jednu má. Jen o ní nikdo neví. Firma totiž městu dodává nejen SMS jízdenky, ale i aplikaci, kterou ale dopravní podnik vůbec nepropaguje a kterou nepoužívají téměř žádní uživatelé.

Čím se půjde v MHD prokázat:
Podle rámcového dokumentu, který schválila rada města letos v létě, by si cestující měli v budoucnu moci vybrat mezi čtyřmi způsoby odbavení v městské hromadné dopravě.
Papírové kupony
Lítačka
Bezkontaktní platební karty
Mobilní aplikace

Čtěte také: V neděli začne platit nový jízdní řád. Vlaky přidají ČD i jejich konkurenti