„S argumentací žalobce se nelze ztotožnit. Máme za to, že došlo k uzavření darovací smlouvy v roce 1913 mezi Alfonsem Muchou a Charlsem Cranem, který si dílo objednal a zaplatil,“ uvedla pro Idnes soudkyně Iveta Veselá.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.
Praha dokončuje studii a zadání soutěže na stavbu galerie pro Slovanskou epopej

Důležitá role Muchova dopisu 

Žalobu Johna Muchy na určení vlastnictví slavných pláten už před tím zamítl Obvodní soud pro Prahu 1. Navíc mu nařídil uhradit náklady na řízení. John Mucha se odvolal k pražskému Městskému soudu.

Alfons Mucha chtěl v roce 1909 darovat své dílo hlavnímu městu. To koneckonců nezpochybnili ani právníci žalobce.  „Kruciální je v této souvislosti dopis Alfonse Muchy, Praha se v této souvislosti zavázala pro epopej vytvořit příslušné prostory,“ uvedl Muchův právník František Vyskočil. Praha podle něj svou povinnost nesplnila. „Z toho vyplývá, že nedošlo k převodu vlastnických. Epopej tak náleží do dědictví Muchových,“ doplňuje Vyskočil. John Mucha se prý chtěl vypořádat mimosoudně, ovšem neúspěšně. Spor ale nevzdává. „Epopej je nyní podle mých informací pohřbena v Jiřském klášteře. A podle mých informací po návštěvě Japonska neprošla důkladnou prohlídkou,“ uvedl pro Idnes.cz Mucha.

Výstava Slovanské epopeje v Japonsku.
Muchova Epopej v Japonsku předčila očekávání