Motolská nemocnice je největší zdravotnické zařízení v zemi. Podle politiků i zdravotníků se vypořádává s rostoucím přílivem pacientů, který ještě posílilo nedávné otevření stanice metra. Urgentní příjem funguje v Motole od roku 1999, tehdy měl dvě lůžka. Dnes podle primáře Jiřího Ziky vypadá jako „malá nemocnice". Je v něm 17 lůžek, dalších deset nabízejí akutní ambulance.

Podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka (ČSSD) původní ambulance přijala ročně asi 2500 pacientů, nyní nemocnice zvládá kolem 50 tisíc lidí. „Pokud bude nynější trend pokračovat, bude to 100 tisíc," uvedl Ludvík. Zařízení označil za „nemocnici v nemocnici". Je v něm zákrokový sál i ARO. Užší spolupráce by měla být i se záchrannou službou, podotkl ředitel Motola.

O rekonstrukci rozhodlo vedení nemocnice v říjnu 2011. Stavba začala loni v říjnu, skončila letos v dubnu. Nemocnice do oprav vložila 22 milionů, dalších pět milionů stálo vybavení.

Návrhy největších investic

Podle Němečka by podobné urgentní příjmy měly vznikat i v dalších státních nemocnicích, které by se měly i jinak modernizovat. Do dvou týdnů chce dokončit dokument s návrhy největších investic, který předloží vládě. Premiér podotkl, že zatímco kraje v minulých letech využily evropské peníze a své nemocnice modernizovaly, státní investice se v krizi škrtaly.

Nemocnice, které spravuje ministerstvo zdravotnictví, tak mnohdy vypadají hůř než ty krajské, shodli se Sobotka s Němečkem. „Ministr zdravotnictví má definovat klíčové oblasti, do nichž by měly jít investice," uvedl předseda vlády.

Němeček už také navrhl pro příští rok zvýšení plateb pojistného za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané. Z nynějších 845 korun by odvod měl vzrůst na 904 korun. Zvýšení by představovalo 4,3 miliardy navíc. Podle České lékařské komory je částka nedostatečná, žádá 1808 korun.

Premiér a ministr počítají pro příští rok i s růstem platů ve zdravotnictví. O kolik by si lékaři a sestry mohli přilepšit, neuvedli. Bude podle nich záležet na podobě rozpočtu.