„Neočekávaná zpráva o narození hrabáče ve mně vzbudila radost i obavy. Malý hrabáč je úchvatný tvor, pro kterého nelze hledat přirovnání v reálném světě, nýbrž v pohádkách či ve fantasy, a desetiletá Kvída je jedním z mých nejoblíbenějších zvířat," říká o narození mláděte ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Kvída o své dva předchozí potomky v minulých dvou letech bohužel přišla; oba zahynuli čtvrtý den po narození. Ani tentokrát neměl malý hrabáč zrovna skvělé vyhlídky. Vážil pouze 1335 gramů, což bylo sice o padesát gramů víc než u loňského mláděte, ale stále ještě velmi málo," dodal k těžkým začátkům mláděte ředitel zoo.

Mládě po narození od své matky Kvídy nepilo a chovatelé mu tedy zkraje podávali roztok glukózy, aby se příliš rychle neunavilo. Po devíti hodinách, kdy se mládě stále nenapilo, začali chovatelé s dokrmováním osvědčenou náhražkou mateřského mléka.

O mládě se chovatelé museli starat prakticky nepřetržitě

„Hmotnost mláděte při porodu byla sice stále nižší, ale nad hranicí toho, jaká mláďata se v jiných chovech odchovávají. Potvrdilo se tím to, že Kvída s každým dalším porodem rodí větší a životaschopnější mláďata, v což jsme doufali," říká kurátorka Zoo Praha Barbora Dobiášová.

Hned po porodu přikládali chovatelé každé dvě hodiny mládě k samici tak, aby neztratili kontakt a aby zjistili, jestli by nezačalo pít samo. Také ručně odstříkávali mlezivo. Zprvu bylo mládě ke Kvídě přikládáno na kratší dobu, protože i přes vytápění nory na cca 32 stupňů stále prochládalo a bylo nutné ho dávat zpět do speciální vyhřívané bedny.

Na umělém příkrmu začalo prospívat dobře a prakticky hned se podařilo zvrátit pokles hmotnosti a mládě začalo růst. Takto to pokračovalo až do devátého dne jeho života. Mezitím chovatelé opouštěli mládě pouze na dobu od půlnoci do šesti hodin ráno. V pondělí 3. srpna dopoledne se pak konečně napilo od samice. Od té doby pije od matky samo a přikrmováno je v době, kdy je Kvída aktivní anebo pokud aktuálně nepřibere na váze.

„Kvída si také postupně osvojila mateřskou péči, s každým mládětem je pečlivější a dává větší pozor. Hrabáčí samice nebývají ke svým mláďatům moc ohleduplné, na Kvídu máme štěstí, jiné samice nenechají mládě napít, pokud nespí, ale ona si opakovaně kvůli mláděti lehá i v době její noční aktivity.

Způsob, jakým v současné době mládě odchováváme, vyžaduje velké chovatelské nasazení a mládě čeká ještě dlouhá cesta, než bude moci být považován za úspěšný. Celý tým však vyvíjí maximální úsilí, aby se vše podařilo, a detaily odchovu průběžně konzultuje se zahraničními kolegy," dodává Dobiášová.
V Zoo Praha se dosud podařilo odchovat 3 mláďata hrabáče kapského, poslední v roce 2004 od zkušené samice Piety, která přišla z Arnhemu již březí.