V čase, kdy měla být volební místnost uzavřena a až do ranního opětovného otevření opuštěna, odmítl 50letý muž odejít. Nereagoval na domluvy kolegů – a nerespektoval ani výzvy přivolaných policistů. V sobotu to uvedla Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie.
Nešlo to po dobrém, muselo to jít jinak. Policisté muže zajistili a jako podezřelého ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku ho ze školy v Londýnské ulici odvezli na služebnu. Tam muž vysvětlil, že chtěl hlídat urnu, aby nemohlo dojít k manipulaci s odevzdanými hlasy. Své obavy z případných nezákonností nadiktoval i do protokolu.

Sepsáno, podepsáno – a po půl hodině byl muž propuštěn. Nic tedy Aleši Mičulkovi nebránilo v tom, aby v sobotu opět zasedl ve volební komisi. Ve volební místnosti také odpovídal na zvídavé otázky reportérů. „Chtěl jsem uplatnit mandát člena volební komise," vysvětloval své pohnutky s tím, že jeho úmyslem bylo skutečně hlídat urnu s hlasovacími lístky před možným zneužitím. Po uzavření prvního dne voleb tak chtěl zůstat na místě – prý se ho ale nějaká „osoba v civilu" snažila vykázat. Aktivní člen komise nezpochybňuje, že se mohlo jednat o pověřeného pracovníka magistrátu – dotyčný se prý ale nepředstavil. A pak už se prý objevila pětice policistů – a vše šlo ráz na ráz…

Tečku za incidentem, který se odehrál už bez přítomnosti voličů, ale krátký pobyt na služebně neznamenal. Neobvyklá situace, podle Rösslerové posouzená jako přestupkové jednání, bude mít dohru také ve správním řízení. „Případem se bude v nejbližší době zabývat příslušný správní orgán, který rozhodne o sankci," konstatovala policistka.
Na Praze 2 se o získání senátního křesla ucházeli ve druhém kole voleb Libor Michálek (nominovaný Českou pirátskou stranou, Stranou zelených a KDU-ČSL) a Stanislav Křeček z ČSSD. Jako vítěz z jejich klání vzešel Michálek.