„Je to pro dobrou věc,“ říká jeden ze studentů. „Nesnáším jehly a krev, ale překonám to. Darovat krev jsem už chtěla delší dobu. Tahle hromadná akce přišla vhod,“ dodává jeho spolužačka.

Hromadné darování krve se na vinohradském transfuzním oddělení uskutečnilo poprvé. S nápadem přišel učitel gymnázia Petr Erlebach, který se zaměřuje na tělocvik a biologii.

„Už jsem o tom přemýšlel dlouho. Pak nám červený kříž nabídl zúčastnit se exkurze Daruj krev jen jako. Říkal jsem si, proč darovat jen jako, a tak jsme po exkurzi zorganizovali tohle hromadné darování,“ vysvětluje Erlebach.

Před samotným odběrem musí studenti i učitelé absolvovat prohlídku u lékaře, který na základě výsledků vyšetření krve a moči rozhodne, zda budou moci jít na samotný odběr. Někteří jsou rozhodnutím lékaře zaskočeni.

„Nechtějí mě,“ říká smutně studentka. Den před odběrem totiž byla u zubaře, který jí vrtal kaz. „Prý se po takovém zákroku nesmí darovat krev pár týdnů. Škoda že to nepíšou na internetových stránkách oddělení,“ stěžuje si kamarádce.

Ti, co se na odběrové křeslo dostali, popisovali své pocity ostatním a bavili je. „Sestřička mi říkala, ať se na tu ruku nekoukám a já se samozřejmě koukl. Taková velká jehla. Vypadalo to jak brčko,“ vyprávěl student, který zrovna přišel z odběru.

Darovat krev mohla jít nakonec polovina ze studentů i pedagogů. Důvody byly různé: choroby štítné žlázy, pohmoždění nebo nedostatek hemoglobinu. „Máme v plánu ještě dva hromadné odběry, jeden v lednu pro ty, co dnes darovat nemohli, a jeden před prázdninami pro ty, kterým ještě nebylo osmnáct a mají zájem darovat,“ dodává Erlebach.

Populace dárců stárne, jsou potřeba mladí

Dobrovolnice Českého červeného kříže Praha 1 Magda Uzlíková organizuje exkurze škol po transfuzní oddělení ve vinohradské nemocnici. Snaží se tak šířit informace o dárcovství a také vzbudit zájem u veřejnosti, zejména u mladších generací. S Deníkem si povídala o prvodárcovství.

Co čeká dárce, než prvně daruje krev?
Začíná to tady v kartotéce. Člověk, který chce darovat krev, je nejprve zapsán do databáze dárců. Dostane osobní dotazník k vyplnění a poučení pro prvodárce o kritériích dárcovství krve. Poté dárce absolvuje odběry vzorku moči a krve, aby se udělal krevní obraz a stanovila se krevní skupina. Podle výsledků vyšetření moči a krve lékař rozhodne, zda dárce může jít k vlastnímu odběru.

Jaké typy odběrů se na zdejším oddělení provádí?
Na tomto transfuzním oddělení se odebírá takzvaná plná krev, to znamená krev se všemi složkami, nebo i krevních destiček a plazmy. Ale prvodárce většinou začíná na plných odběrech, což je necelých deset minut trvající odběr 450 mililitrů krve. Po samotném odběru dárce dostane poukaz na občerstvení, aby po doplnil energii, pak může odejít domu.

Odběr krve si většina lidí spojí s příchodem do nemocnice nalačno. Je tomu i tak u darování krve?
Není tomu tak. Den před odběrem se doporučuje hodně pít. Alespoň tři litry tekutin. Ráno před odběrem alespoň půl litru. Čím více, tím lépe, jelikož se ztráta objemu krve, který se odebere, rychleji nahradí. Doporučuje také hodně nasnídat, ale ne tučné potraviny. Nejklasičtější dárcovskou snídaní je pečivo s marmeládou či medem a slazený čaj nebo sladká káva.

Jak je na tom Česká republika s dárci krve?
Dárců je relativně dost. Populace pravidelných dárců ale stárne, proto je potřeba, aby se zapojovali i mladí lidé.