Navíc ti, kteří bydlí v prvním patře, se stejně jako subjekty sídlící v přízemních nebytových prostorech zpět už nevrátí. Místo nich mají vzniknout jesle a další sociální služby. Vedení městské části však zdejším obyvatelům nabízí náhradní ubytování.

Rozhodnutí Prahy 2 o vystěhování se vůbec nelíbí současným nájemníkům, z nichž někteří v obecních bytech žijí roky a investovali do nich desetitisíce korun. Také kritizují hektický postup vedení městské části při snaze o co nejrychlejší vyklizení.

„Nechceme naše byty opustit, i když nám nabízí náhrady, protože spousta lidí si zde dělala na vlastní náklady vybavení na míru. Myslíme si, že za celým projektem jsou osobní zájmy. S objektem by mohl být jiný záměr, než nám tvrdí," zlobila se jedna z obyvatelek Vladislava Měšťanová.

Podle Vladislavy Měšťanové se teprve pracuje na studii proveditelnosti, přitom radnice chce mít už nyní prázdný celý dům. Také příliš nevěří tomu, že se lidé z vyšších pater po rekonstrukci opět vrátí.

Rozšiřování dezinformací

Takováto nařčení místostarostka Prahy 2 pro sociální oblast a zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS) zásadně odmítá. „Naprosto nesouhlasím, že bychom měli s domem jiné úmysly, než jsme nájemníkům sdělili na společném jednání. Řekla jsem, že tento dům za mě zůstává k bydlení, jak je. Pouze je otázkou, zda v prvním patře vzniknou jesle," tvrdí místostarostka a dodala, že celý spor rozpoutaly dvě nájemnice, které po domě rozšiřují dezinformace.

Podle ní se nájemníci ve vyšších patrech po rekonstrukci určitě vrátí. Nebo dokonce i během rekonstrukce ve svých bytech zůstanou. To ale bude jasné až koncem ledna, kdy bude hotová studie proveditelnosti.

Podobně to vidí i místostarosta pro oblast správy majetku Michael Grundler (TOP 09). „Záměr je takový, že pouze v prvním patře by mělo dojít ke změně užívání a mělo by dojít k definitivnímu vystěhování. U ostatních podlaží se jedná pouze o opravu domu," tvrdil.

Za obyvatele bytových domů Na Slupi se naopak postavila opoziční zastupitelka Jana Duchková (Klub zastupitelů s podporou KDU-ČSL). Podle ní radnice ani nezná poptávku po jeslích a už se snaží lidi dostat pryč. „Nemyslím si, že by za tím byly něčí osobní zájmy. Spíš mám pocit, že v zájmu konání dobra se radní chovají jako slon v porcelánu a nejdříve všechny vystěhují a pak teprve budou řešit co a jak. Je to necitlivý přístup," řekla Duchková.

Radniční nabídka jiných bytů

Obyvatelům prvního patra, kteří se musí odstěhovat natrvalo, radnice nabídla jiné byty podobných rozměrů, ale i větší nebo menší. Na výběr také mají, zda se nastěhují do domu obecního, nebo určeného k odprodeji. Radní zdejším nájemníkům slíbili i uzavření nové nájemní smlouvy za stávajících podmínek, nebo na dobu neurčitou za nájemné, které dosud platili.

Nájemníci druhého a třetího patra by se měli dočasně přesunout do bytů podobných rozměrů v obecních domech za stávajících podmínek.

Už v červnu 2015 byla vypsaná veřejná zakázka na studii proveditelnosti, která měla ukázat, jak náročná bude rekonstrukce a zda bude možná realizace jeslí, mateřského centra a domu pro seniory.

O dva měsíce později byla vybrána firma, která brzy vyřadila možnost vybudování centra seniorů. Důvodem k tomu byly nevyhovující dispozice domu a výtahy. Projekt se tak zúžil na jesle a mateřské centrum pro 40 dětí. Studie má být v definitivní podobě představena 31. ledna 2016.