Moderní výsuvné sloupky se objevily v ulicích Maiselova, Břehová a Široká. „Chtěli jsme ukázat, že bezpečnostní opatření mohou být v lokalitě trvale a nemusí narušovat estetické vnímání historického centra,“ nechal se slyšet iniciátor celé akce místostarosta Prahy 1 Richard Bureš.

Bezpečnostní sloupky za 11 milionů korun mají zabránit zejména nájezdu vozidel na inkriminovaná místa. Přístup k ovládání sloupků bude mít pouze Policie ČR. „Bezpečnost metropole, a zejména jejího historického centra, považujeme za jednu z priorit. Tyto technické prostředky jsou vedle pravidelných hlídek policistů a strážníků další významnou součástí bezpečnostních opatření v turisticky nejnavštěvovanější části Prahy,“ pochvaluje si Petr Matějček, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

Nové operační centrum.
Skoro jako v Houstonu. Strážníci v centru Prahy mají nové operační středisko

Centrum Prahy dosud chránily jen žlutočerné betonové zábrany. Ty se v Praze poprvé objevily na Vánoce roku 2016 v reakci na teroristický útok v Berlíně. V září loňského roku se betonové bloky přemístily na Staroměstské náměstí při ústí Pařížské ulice. Podle bezpečnostních expertů jsou však zcela nevyhovující.

Další na řadě v instalaci výsuvných sloupků je Kampa. Následovat bude komplexní ochrana širšího okolí Staroměstského náměstí, která bude kromě bezpečnosti řešit i významnou část narušování nočního klidu. Oblast bude v noci přístupná jen pro auta rezidentů. Dohromady si nová bezpečnostní opatření vyžádají finanční injekci kolem 50 milionů korun.

Obojživelný transportér ve službách Hasičského záchranného sboru.
Hasiči pořídí nové vozidlo pro záchranu na vodě. Magistrát jim přispěje dotací