Miroslav PocheNarodil se 3. června 1978 v Praze. Absolvoval Fakultu sociálních věd UK a Provozně-ekonomickou fakultu ČZÚ. Od roku 1997 je společníkem firmy Balpo, což je cestovní agentura, kterou vede hlavně jeho manželka. Během studií se účastnil misí v Bosně a Hercegovině. Před zvolením do pražského zastupitelstva pracoval na ministerstvu zemědělství. Má dvě děti.

Nyní by rád zastupoval Českou republiku v EU jako vůbec první v našem seriálu rozhovorů s kandidáty není euroskepticky naladěný. Jak vzpomíná na studium a co by si přál v Evropě změnit?

Je dost brzy ráno, jak vypadá váš pracovní den?

Je vidět, že nemáte děti. Když je musíte vodit do školy, tak váš pracovní den začíná před osmou, abyste je doprovodil do školy.

To z vás musí mít kolegové velkou radost.

Než jsou připraveni, tak se snažím vyplnit čas sportem. Ráno chodím běhat na Vítkov nebo do Stromovky a v deset hodin už je možné kolegy najít snáze.

Kolik tak běžně za to ráno uběhnete?

Deset až dvanáct kilometrů. Maratónský rekord mám 3 hodiny 40 minut.

Četl jsem, že jste studoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy, ale nevím jaký obor. Pochlubíte se?

Nejprve bakalářský obor politologie a mezinárodní vztahy, poté při magisterském jsem pokračoval jen v politologii. Bylo mi to tehdy mnohem bližší než mezinárodní vztahy. Tehdy byla politologie nový obor, do té doby se tomu nikdo příliš nevěnoval. Když měl člověk rád historii a dějepis, tak to byla první volba.

Měl jste tehdy nějaký politický vzor?

Jiřího Dienstbiera, bývalého ministra zahraničních věcí. Strávil jsem s ním pracovně asi tři roky, hodně mi to dalo.

Nejste rodilý Pražák, kde jste jako malý vyrůstal?

V Chlumci nad Cidlinou, hrozně rád se tam vracím. Trávil jsem tam dětství do školních let, od té doby jsem Žižkovák. Tehdy jsem trávil dost času venku, což podle mě dnes dětem chybí. Denně jsem byl na Škroupově náměstí, kde je mimochodem hospoda U Sadu. Tam jsem strávil pro změnu studijní léta. Dnes se rád vracím do Riegerových sadů, je to tam krásné. Mám rád celé pomezí Vinohrad a Žižkova.

S čím jdete do evropských voleb?

Jedním z hlavních témat je to, aby Evropská unie dokončila rozšíření o země bývalé Jugoslávie. Od devadesátých let urazily velký kus cesty, vždy nám byly blízké. Jejich členství se velmi blíží. Takové země jako Srbsko, Černá Hora, Makedonie a za nějakou dobu i Bosna nás musí do EU doprovodit.

Podle čeho tak soudíte?

Než jsem se stal komunálním politikem, tak jsem strávil delší čas v Bosně a Hercegovině jako politický pozorovatel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

A co se týče České republiky?

Evropská unie selhala v politice zaměstnanosti a soudržnosti. Ve Španělsku je 50procentní nezaměstnanost lidí do 30 let, což není jen jejich problém, hrozí to i nám. Myslím, že nejcitlivější je zaměstnanost mladých a lidí těsně před penzí. Musíme se zaměřit na to, jak s tím bojovat.

Máte nějaký nápad?

Stáže mladých zaměstnanců, daňové úlevy pro firmy, které zaměstnají lidi starší 50 let. Dosud taková témata EU vůbec neřešila, protože byla řízena konzervativními politiky. Dalším tématem je reindustrializace musíme se snažit do Evropy přilákat zpět průmysl tak, jak to teď dělají například USA. Musíme přitom myslet i na ekologii, ale neobejdeme se bez toho. Naše ekonomika je postavena na sektoru služeb, který je v krizi nejvíce ohrožen.

Vy jste zatím první mnou zpovídaný kandidát do Evropského parlamentu, který je proevropský. Jak budete voličům vysvětlovat, že je EU přínosná?

Nedůvěra lidí je způsobena Václavem Klausem a euroskeptickými vládami, které dlouho vládly. Ale pro nás EU znamená 200 miliard korun, které mohou být v ČR uplatněny, a to prostě lidem musíme vysvětlit. I kvůli volnému pohybu osob, podnikání a třeba i studiu.

Souhlasíte s tím, že pravomoci Bruselu zbytečně bobtnají?

Bobtnání a regulace zakřivení banánů je rétorika ODS. Evropský parlament měl už od svého vzniku velmi omezené pravomoci, teprve Lisabonská smlouva mu je začala rozšiřovat. V tuto chvíli ale Parlament nemá legislativní pravomoc, může jednat jen o to, co mu navrhne Komise. Jedinou jeho významnou pravomocí je schvalování rozpočtu. Teď poprvé bude také smět mluvit do výběru předsedy Komise, což je klíčový post. Ale asi všichni souhlasíme, že přínosy členství v EU převažují.

Takže myšlenka vystoupení z EU by u vás asi neuspěla.

Třináct let jsme usilovali o členství v tomto elitním klubu. A po pár letech bychom vystoupili? To si neumím představit politicky ani technicky.

Není nic, co byste jejímu fungování vytkl?

Kromě té slabé politiky zaměstnanosti dlouhodobě kritizuji neschopnost vytvořit jednotnou zahraniční politiku. Vždy to zůstalo jenom na papíře. Nesmí být vlečena Británií nebo Německem, ale opravdu společná.

Pokračoval byste po zvolení v komunální politice?

Určitě ne. V komunální politice jsem strávil 12 let a tahle kandidatura je pro mě výzvou se vrátit k původní profesi. Když se chcete mezi 751 poslanci prosadit s nějakým tématem, tak to zabere hodně času. Nebudu chtít jen přihlížet dění, rád bych ho i významně ovlivňoval.

Jen jestli vám nebude chybět to, že v komunálu jsou vidět konkrétní výsledky.

To je pravda. Když schválíte rozpočet, ve kterém je mateřská školka, která se potom postaví, tak je to pak hrozně příjemný pocit, to mi asi chybět bude.

VÍT NOVÁK