„Je to tak, Deník osvědčil už v týdnu šestý smysl, když psal, že bych kandidátku SPOZ mohl vést. Nyní mě tedy skutečně přemluvili a jdu do toho," uvedl Zdeněk Žák hodinu před oficiální tiskovou konferencí zemanovců. VÍCE ZDE 

Revoluce v pražské organizaci

Nejviditelnější člen Rusnokovy vlády tak nahradí Miroslava Šloufa, jehož nominovala pražská organizace SPOZ. Její doporučení ale vedení strany změnilo. Kontroverzní lobbista Šlouf vyvolal v předsednictvu zemanovců značnou nevoli. Původně se s jeho angažmá vůbec nepočítalo. Prezident Miloš Zeman nedávno konstatoval, že s ním už politicky nespolupracuje, protože se vymýšlel v otázce podpory Vladimíra Remka v jeho prezidentské kampani. Hádankou zůstává, jak se zachová bývalý prezidentův pobočník a nejbližší přítel Miroslav Šlouf. Podle jeho dnešních vyjádření v tisku by jeho sesazení mohlo znamenat „revoluci" v pražské organizaci. Určitě to prý nehodlá nechat jen tak.

Zdeněk Žák se profiloval jako nekompromisní zastánce plynulé rekonstrukce D1 a navýšení prostředků do dopravní infrastruktury. Stejně jako další ministerští lídři SPOZ – Miroslav Toman, František Koníček, František Lukl a Martin Pecina – by ve vládní funkci rád pokračoval i po volbách. Tento plán Deníku potvrdil také kancléř a lídr zlínské kandidátky Vratislav Mynář.