Zásah policie prověřuje odbor vnitřní kontroly. Nošení šibenic na demonstrace je však podle policie novým prvkem, u kterého se musí posoudit, jak postupovat. Sdělila to mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

„Každý má nárok na vlastní názor, nicméně do 21. století a do vyspělé demokratické společnosti veřejné chrastění symboly, jako jsou šibenice, ani vyhrožování smrtí nepatří. Toto si Policie ČR musí uvědomit. Stejně tak si policisté musí být vědomi toho, že každý jejich krok veřejnost sleduje a že lidé velmi citlivě vnímají, kdy a jak policisté zasahují," uvedl ve středečním prohlášení Chovanec. Současně požádal policii o vyšetření jejího postupu a „o případné vyvození personální odpovědnosti".

Nošení šibenic na demonstrace podle Macalíkové musí posoudit analyticko-legislativní odbor policie, který by měl vyřešit, jak v těchto případech postupovat. Zásah a postupy police prověřuje také odbor vnitřní kontroly, který se zabývá mimo jiné kamerovými záznamy. „Výsledek prošetření postupu policie vedení sdělí do konce příštího týdne," sdělila Macalíková.

Zásah těžkooděnců

Podle policie se demonstrace proti imigraci, kvótám a za vystoupení z Evropské unie i jejich odpůrců v centru Prahy zúčastnilo asi 550 lidí. Oba tábory od sebe oddělili těžkooděnci. Policisté zasáhli proti aktivistům, kteří chtěli zablokovat pochod odpůrců imigrantů k Úřadu vlády tím, že si sedli na chodník. Tři lidé kvůli tomu skončili na policejní služebně. Čtvrtý člověk byl zadržen za údajné napadení policistů, kteří zasahovali proti ostatním zadrženým.

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana si zatím na prověřovaný zásah nikdo nestěžoval. „Z dosavadních zjištění a dostupných informací nevyplývá, že by kterýkoliv ze zasahujících policistů pochybil," uvedl Hulan.

„Hordy nadržených černochů"

Po cestě k Úřadu vlády demonstranti vykřikovali hesla jako „Čechy Čechům", „My jsme národ" nebo „My jsme tady doma". Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů", třímali i makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu". Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Často mezi nimi zaznívalo zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Důsledné prošetření policejního postupu požaduje i Strana zelených. Považuje za nepřípustné, „aby radikálové otevřeně vyhrožovali komukoliv smrtí, zatímco policie neadekvátně zasahuje proti občanům, kteří s tím nesouhlasí". Zelení to uvedli v prohlášení. Senátor za zelené Václav Láska míní, že tak otevřený projev nenávisti a vyhrožování v zemi dlouho nebyl, navíc v centru Prahy a za dohledu policie.

Tři trestní oznámení

Aktivista, rakouský občan českého původu Philipp Janýr, kvůli demonstraci už podal trestní oznámení na poslance Tomia Okamuru z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), hudebníka Aleše Brichtu a novináře Adama Bartoše. Sdělil, že dotyční se svým vystupováním na shromáždění dopustili několika trestných činů, například podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa či rasy nebo násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Policie prověřuje zásah na demonstraciPolicejní zásah při středeční demonstraci v centru Prahy řeší odbor vnitřní kontroly, který prověřuje postup policistů a dokumentační materiály. Z dosavadních informací nevyplývá, že by kterýkoliv ze zasahujících policistů pochybil. Oznámil to mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Policie podle něj zatím nepřijala žádnou stížnost, která by se zásahu týkala. Na policejní služebně skončili čtyři lidé. Tři chtěli zabránit pochodu odpůrců imigrantů tím, že si sedli na chodník. Zbývající údajně napadl policisty, když proti nim zakročili.

Demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z Evropské unie se podle policie zúčastnilo asi 550 lidí. Na Václavské náměstí dorazili také proimigrační aktivisté. Oba tábory od sebe oddělili těžkooděnci.

Aktivisté chtěli zabránit pochodu odpůrců kvót směrem k Úřadu vlády tím, že si jich zhruba deset sedlo na chodník do trasy pochodu. Policisté je podle Hulana vyzvali, aby toho nechali, protože mohou porušovat shromažďovací zákon. Tři lidé to odmítli. Policisté je pak předvedli na služebnu kvůli přestupku. Při zákroku policisty údajně napadla devětadvacetiletá žena, která rovněž skončila na policejní stanici.

Při demonstraci policie ještě řešila incident házení vajec na řečníky z řad odpůrců migrantů, při kterém nebyl nikdo zasažen. Podle Hulana spáchal přestupek. „Za ten mu policisté přímo na místě události uložili několika set korunovou pokutu," doplnil Hulan. Do policejních opatření byla nasazena téměř stovka policistů.

Čtěte také: Demonstrace proti imigraci se v Praze účastnilo asi 700 lidí