„Ze strany Prahy 1 šlo o umístění zařízení v památkové rezervaci UNESCO bez našeho stanoviska," řekl loni Jiří Skalický, šéf odboru památkové péče pražského magistrátu. Památkářům vadilo, že městská část koše zabetonovala do chodníků, přestože jí chyběl souhlas památkářů. A koše i přes upozornění nebyly odstraněny a dá se na ně stále ve vybraných místech narazit.

Že je potřeba mít povolení však Praha 1 odmítá. „Jde o drobný městský mobiliář, který nepodléhá žádnému povolovacího systému," popsala mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková jeden z argumentů radnice, proč si radnice nezaslouží pokutu. Podle mluvčí zařízení nespadají pod povolení památkářů ani stavebního úřadu.

Na stranu jedničky se postavilo i ministerstvo kultury. „Ministerstvo kultury rozhodlo, že Praha 1 nebude platit pokutu za chytré koše, kterou jí uložili památkáři," uvedla včera Blažková. Ministerstvo zrušilo rozhodnutí magistrátu hlavního města a zastavilo správní řízení za porušení památkového zákona. Praze 1 přitom hrozila až dvoumilionová pokuta.

Lis s komunikační jednotkou

Praha 1 umístila koše na pět lokalit v centru města loni v červnu. „Po jejich instalaci se významně snížila nejen četnost svozu odpadků, ale zvýšila se také viditelně čistota ulic, kde jsou koše umístěny," uvedl dříve místostarosta Prahy 1 Richard Bureš, jenž si tyto koše vzal pod svá křídla.

Koše mají vlastní napájení formou solárního panelu a je v nich zabudován lis spolu s komunikační jednotkou. Ta prostřednictvím SIM karty přenáší online informace o zaplněnosti košů a o situaci ve svozu odpadu.

K pořízení se Bureš rozhodl, protože chtěl něco udělat s koši přetékajícími odpadky v centru. Ke kroku se rozhodl kvůli údajným průtahům magistrátu. V létě tak začal zkušební provoz, při kterém městská část ověřovala, zda jsou moderní popelnice do města vhodné.

Proti počínání vedení radnice se loni v listopadu ohradila i opozice, které vadilo, že Praha 1 postupuje proti stanovisku památkářů. Nebylo to poprvé, co měla Praha 1 s magistrátními památkáři problém. Minulý rok na jaře platil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký pokutu 150 tisíc korun za pomník okřídleného lva na Klárově. Na stavbu věnovanou válečným letcům neměla tehdy městská část souhlas. I tehdy hrozila pokuta až dva miliony.

O inteligentních popelnicíchPět lokalit na první městské části se v létě dočkala moderních popelnic BigBelly. Konkrétně jsou v ulicích Charvátova, U Sovových mlýnů, Říční, Vodičkova a Melantrichova.

Koše mají vlastní solární panel, kterým je napájen zabudovaný lis uvnitř nich. Zároveň je v nich i komunikační jednotka, jež prostřednictvím SIM karty přináší online informace o zaplněnosti koše, a když je třeba vyvézt, na dispečinku pípne.

Koše se používají i v zahraničních městech. Jsou vhodné do rušných míst, a to kvůli tomu, že se díky lisu nemusí tak často vyvážet.

Čtěte také: Chytré koše přinesly jedničce čistší ulice a hrozbu pokuty