Jako výjimečnou událost označuje narození hned pěti občánků najednou i místostarostka Milovic Marcela Říhová. Vedení města už zařídilo pro velkou rodinu bydlení a tím pomoc zdaleka nekončí. Navíc i na městský úřad volají občané z jiných měst, kteří mají zájem rodině pomoci přímo. Jsou nejen z řad fyzických osob, ale ozývají se také soukromé společnosti, bankovní instituty a podobně.

Rodina Kiňových dostane metrově největší nájemní byt jakým město disponuje. Ten je umístěn v přízemí v klidné lokalitě. Navíc je možné se do něj okamžitě nastěhovat. Ale maminka s dětmi nejspíš ještě nějakou dobu pobude v porodnici.

Kromě chůvy, na kterou bude mít Alexandra Kiňová nárok ze zákona, město hodlá zajistit ještě jednu. „O postupu zatím jednáme s Centrem sociální a zdravotních služeb Poděbrady, které nám zajišťuje pro naše občany, základní sociální a zdravotní péči," vysvětluje místostarostka postup. Zatím tedy neví, na kolik péče chůvy město vyjde.

Věkový průměr obyvatel Milovic činí pouhých 28 let. To je podle zdejší místostarostky i důvodem, proč se v tomto městě rodí hodně dvojčat i trojčat. „Prostě se nám v tomto ohledu daří. Navíc v naší republice není moc měst, která podporují rodiny s vícerčaty tak jako my," popisuje místostarostka.

Podpora města pro rodiny s vícerčaty obnáší poukázku v hodnotě tisíc korun na čtvrt roku na každé dítě. Rodiče mohou peníze využít na pleny, výživy a podobně. Tuto podporu vítají všechny rodiny s radostí. Ale i ti, kterým se narodí „jen" jedno dítě dostávají při vítání občánků do kolébky dáreček. „Naše vítání občánků o to vypovídá své. Za rok jich přivítáme přibližně sto dvacet," dodává Marcela Říhová.

I kvůli nízkému věkovému průměru mají v Milovicích problémy s kapacitou základních škol. Ve třech budovách zde základku navštěvuje 1070 dětí, což ale zdaleka nestačí. Město staví staví novu základní školu, jejíž první etapa s kapacitou 480 dětí bude otevřena v lednu roku 2014. Mateřské školy jsou v Milovicích čtyři s celkovou kapacitou asi 600 dětí. V letošním roce zde nepřijali zhruba stovku dětí. „Předškoláky se nám podařilo umístit všechny, ale v letošním roce se nejedná jen o problém Milovic, je to celorepublikový odraz. V příštím roce po reorganizaci budov našeho základního školství, navrhnu rozšíření kapacit mateřských škol," doplňuje Marcela Říhová.

Volný čas mohou děti trávit na dvou velkých víceúčelových hřištích s venkovními posilovnami a různými hracími prvky. A každý rok vedení město najde v rozpočtu na další posílení herních sestav.

Budoucnost v Milovicích

Že jsou Milovice město pro 21. století, dokázaly v soutěži Obec přátelská rodině v roce 2011, kde získaly třetí místo v kategorii obcí do deseti tisíc obyvatel.

Budoucí rozvoj mladého města bude vycházet především ze struktury občanů a stále se snižujícího věkového průměru, z blízkosti hlavního města a dobré dopravní obslužnosti. Cílem je vznik ekonomicky soběstačné vrstvy obyvatel živnostníků, podnikatelů, zaměstnanců.

MiloviceZhruba desetitisícové město v okrese Nymburk leží necelých 40 kilometrů od Prahy. Milovice jsou známé třeba vojenským újezdem Mladá založeném v roce 1904. Zrušen byl v roce 1995 a po zahájení obnovy města a rekonstrukce bytů začali přibývat mladí obyvatelé.