Jednoduchá stavba z roku 1950, umístěná v areálu zahrady, sloužila až do osmdesátých let, od té doby však chátrala, zarůstala neprostupným houštím a Českobratrská církev evangelická plánovala její demolici. Občané Malešic by tak přišli o jednu ze zdejších památek a také centrum společenského života. Pomohli ji proto vysekat z houštin i ze zapomenutí.

Majitelem stavby je nyní Ochranovský sbor církve Jednoty bratrské Praha, který naplánoval rozsáhlou rekonstrukci podle již zmíněného návrhu architekta Davida Vávry, jinak též evangelíka a autora několika církevních budov. O zachování kaple se výrazně zasadilo také sdružení Kaple Rektorská.

Milíčova modlitebna na nároží ulic Rektorská a Na Universitním statku byla postavena v roce 1950 podle návrhu architekta Bohumila Bareše, který se po válce věnoval právě úpravám a výstavbě evangelických sakrálních staveb.

Modlitebnu, kterou čeká nový život, lze navštívit také v rámci nedělní procházky po Malešicích, kterou pořádá občanské sdružení Naše Malešice. Procházka povede po trase Naučné stezky svatého Josefa a zastaví se také u dalších církevních staveb v Malešicích. Dále povede trasa čerstvě zrekonstruovaným malešickým parkem, po sídlišti i k malešickému zámku. Sraz je naplánován na neděli 17. května v 15 hodin na zastávce autobusu Plaňanská.