V rozhovoru pro Pražský deník zmínil též korupční praktiky na ministerstvu vnitra při udělování azylu.

Z exkluzivního průzkumu agentury SANEP pro Deník vyplynulo, že nejvíc Pražany trápí doprava (nedostavěné okruhy, parkování, hluk) a ceny bydlení (jak nájemního, tak pořízení vlastního). Jak to řešit?

Cena bydlení je řešitelná ani ne tak na úrovni města, jako na úrovni sněmovny. V momentě, kdy rozhýbeme stavební trh, kdy zjednodušíme stavební řízení, kdy naroste nabídka nových bytů, tak klesnou ceny. Když je bytů málo, je po nich vysoká poptávka, tak logicky cena letí nahoru. Řešením u absence okruhu může být ústavní zákon o strategické infrastruktuře, který Realisté navrhují. To je řešení na úrovni státu.

Nuselský most.
Pod Nuselákem u Vyšehradu demontují lávku. Pozor na dopravní komplikace

Vyřešit parkování je pak především na městě. A tam jsem zastáncem toho, že celá Praha by měla být jedna parkovací zóna. Rozdělení na jednotlivé části je podle mě špatně. Dalším problémem je absence parkovacích domů, což je ve všech evropských městech samozřejmost. Tady se do tohoto druhu infrastruktury vůbec neinvestuje. Já vůbec nechápu, proč na Malostranském náměstí, které se vyklidilo, neudělají velké podzemní parkoviště. Město bez aut vypadá jako pěkně zelené, ale komu se chce žít v lokalitě, kam nemůžete autem?

Můžete jezdit MHD.

Jasně. Tak to řekněte mojí manželce se třemi dětmi, která dělá nákupy, naplní kufr, že pojede MHD na čtyřikrát. To není řešení.

Abyste mohli pražská témata řešit, museli byste usednout ve sněmovně. Podle politologů Lukáše Valeše a Jana Kubáčka mohou být v říjnových volbách alternativami tradičním stranám i Andreji Babišovi Piráti a vy, Realisté. Jaký vidíte reálný výsledek?

Věřím, že uděláme vstup do sněmovny. Hodně to ovlivní ale vývoj v posled-ních týdnech. Odhadem máme 40 až 50 procent nerozhodnutých voličů.

Požár jurt.
Na Praze 8 shořely dvě jurty. Škoda je asi 400 tisíc

Při založení Realistů váš mentor Petr Robejšek směle hovořil o 20 procentech, takže už sundáváte růžové brýle?

On o těch 20 procentech mluvil jako o příležitosti, která je pořád. To jsou bývalí voliči TOP 09 a ODS. To číslo teď narostlo. Potenciál je větší. Je jen na nás, jestli ho dokážeme využít.

Kdo je volič Realistů?

To je člověk, který v roce 2010 volil ODS nebo TOP 09, v minulých volbách si zaexperimentoval s hnutím ANO. A dneska uvažuje o alternativě. Rozhoduje se mezi hnutím ANO, ale zpravidla neuvažuje, že by se vracel k TOP 09 a ODS. Je to středopravý volič, který se v tradičních stranách zklamal a nevrací se k nim, a současně politika hnutí ANO ho zklamala.

Takže sázíte na voliče Andreje Babiše, kterým nebude po chuti jeho trestní stíhání údajného zneužití dotace na farmu Čapí hnízdo?

V důsledku trestní kauzy Andreje Babiše se jeho jádro utvrdí. Ale váhající potenciál bude ztrácet a to je příležitost pro nás, pro Piráty, částečně pro Okamuru. Babiš je pro nás ale příležitostí z jiného hlediska, z chování hnutí ANO za celou dobu, co bylo ve vládě. Protože ono bylo zvoleno voliči, kteří se rekrutují mezi podnikateli, lidmi odpovědnějšími, historicky volícími pravici. Ale reálná politika hnutí ANO byla levicová, větší centralizace, více dotací, víc regulací, víc pokut.

Úřad městské části Praha 8. Ilustrační foto.
Radnice Prahy 8 to schytává od kritiků. Kvůli zakázkám

Přesto jej průzkumy vidí jako budoucího vítěze. Jakou roli sehrajete, pokud skutečně pětiprocentní hranici překonáte?

Myslím si, že to bude podobné slovenskému modelu. Bude slabý vítěz, druhá strana, která není schopná se s vítězem domluvit, a pak spousta subjektů se slabým výsledkem mezi pěti až 10 procenty. V tom případě se bude velmi těžko skládat koalice, která by stála na programovém základu.

V tom se shodujete s politologem Janem Kubáčkem, který hovoří o stranách s málo mandáty jako o několika trpaslících, kteří budou soutěžit o to, kdo bude nejviditelnějším. Abyste jím byli vy, jakých pět bodů z programu vám musí projít, abyste výměnou za to podpořili vítěze a utvořili s ním koalici?

Základní vojenský výcvik na 3 měsíce pro chlapy a dobrovolně pro ženy. Rovná daň ve výši 15 procent pro všechny typy plátců. A sleva 9,5 procenta z důchodového pojištění pracujících maminek s dětmi do 6 let. A odmítáme přijímání nelegálních imigrantů, přijetí eura a pokus Bruselu odzbrojit legální držitele zbraní. Podpořit můžeme kohokoli, kdo s těmito body bude souhlasit, pokud to nebude KSČM, a pokud v té vládě nebudou osoby, které jsou trestně stíhané.

Zdroj: Marcel Mihalik

Ve vašem programu mě zaujalo zavedení hmotné odpovědnosti úředníků. Jak by to vypadalo?

Člověk má pocit, že úřad porušil v nějakém bodě zákon a žaluje to u soudu. V momentě, kdy uspěje a soud konstatuje, že vznikla škoda, tak nařídí státu, aby ji tomu občanovi uhradil. To, co se děje teď, je, že neexistuje povinnost úřadu, přestože ví, který konkrétní úředník škodu spáchal, ji po něm vymáhat. Stát dneska po úřednících vymáhá pouze jedno procento škod. A druhá věc je, že úředník by neměl ručit do 4,5násobku své mzdy, ale měl by ručit celým svým majetkem.

Parkoviště. Ilustrační foto.
V blízkosti nemocnice Na Homolce vznikne nové P+R parkoviště

Mimochodem, co dá mladým lidem do života tříměsíční vojna, kterou navrhujete?

Každý, kdo má 18 nebo 19 let, projde základním vojenským výcvikem. A bude odcházet s tím, že splňuje technické předpoklady pro získání zbrojního průkazu. Nemusí už pak na střelby či praktický test, ale bude si muset dodělat zdravotní část a teprve pak požádat o zbrojní průkaz.

Takže takto postupně vyškolíte Čechy v boji proti terorismu a migraci. Ostatně v programu zmiňujete ochranu hranic. Jak si to představujete?

Ten model jsme viděli v Maďarsku a fungoval, postaví se plot a pak máte nějaký perimetr, který chráníte…

Když jsme u migrace a azylu, je faktem, že někteří azylanti získávají azyl na základě čestného prohlášení, aniž by dokládali jakýkoli osobní doklad nebo veřejnou listinu. Umožňuje to azylový zákon i správní řád. Je to v pořádku?

Nám by se líbil systém, jaký funguje v Austrálii nebo Kanadě. Ten, kdo přichází, musí žádat v první bezpečné zemi Evropské unie, která ho zachytí, nebo ještě lépe v první bezpečné zemi, kterou prochází. Při odchodu ze Somálska či Sýrie je to Turecko, ne Řecko. Člověk má žádat na základě jasného systému, který je transparentní a neumožňuje korupci. Já si myslím, že dnes jsou dva základní problémy v tom azylovém řízení. Zaprvé nejasná pravidla. A moc úředníka. Ten jeho vliv by měl být minimální, protože pak tam bují korupce.

Revizor. Ilustrační foto.
DPP shání nové revizory. Spustil náborovou kampaň

Vy jste na ministerstvu vnitra působil. Jak to tam bylo s korupcí?

Odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra nefunguje. Je totálně zahlcený. Na to je přisátá spousta parazitů, kteří obchodují s tím, že slibují, že to žadatelům o azyl urychlí tím, že jejich lejstro dají zespoda nahoru.

Volební debata Deníku. Infografika. Zdroj: Redakce