Už dnes, nejpozději však do konce tohoto týdne se do svých domovů budou moci vrátit evakuovaní obyvatelé luxusní holešovické rezidence Prague Marina.

V neděli ji museli narychlo opustit kvůli povážlivě narušené statice. Deformované podpěrné sloupy vyhnaly do hotelového provizoria třicet lidí z osmnácti bytů. Statik Václav Kučera z Technického a zkušebního ústavu stavebního se obával možného zřícení objektu. Skandální drama se ale nakonec nekoná. Investor stavby společnost Metrostav včera ústy svého mluvčího Františka Poláka vzkázal budova je zabezpečena.

„Od neděle se nepohnula. Prokazují to odborná měření," ujistil Polák. „Dočasně jsme dům podepřeli sítí železných vzpěr v suterénu a prvním poschodí. Teď zjišťujeme příčinu deformace podpěr. Mohlo se jednat o tak zvaný teplotní šok," vysvětlil včera mluvčí Metrostavu. „Klimatické zatížení je jednou z variant," připustil vzhledem ke zvláštnímu konstrukčnímu řešení rezidence statik Kučera. Náhlý teplotní skok v průběhu minulého týdne podle něj teoreticky mohl „pohnout" olověnou kostrou, zalitou v betonovém plášti.

„Teplotní výkyv může podobně narušit statiku mostů či panelových domů," konstatoval Kučera. Dodal ale, že nedostatky se mohou nalézt v samotném projektu, či ve skryté vadě materiálu, z něhož jsou zhotoveny nyní deformované ocelové stojky. „Byl zadán znalecký posudek," sdělil Polák z Metrostavu. Architekt projektu Prague Marina Jon Hale včera prohlásil, že nic podobného ve své kariéře nezažil. Také on se prý spíše kloní k verzi teplotního šoku. Podrobnosti by měl odhalit nejen posudek zadaný Metrostavem, ale také poznatky znalců, pověřených policií. Ta celou věc vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, za což pachateli hrozí až osm let vězení.

Někteří evakuovaní obyvatelé Prague Marina údajně zvažují právní kroky vůči investoru stavby Metrostavu. Ten se ale zřejmě se všemi náležitě vyrovná. Zatím jim zajistil osmadvacet pokojů v hotelu Hilton, kde tráví už čtvrtý den.

Fakta:

- V projektu Prague Marina bylo na nábřeží u holešovického přístavu vybudováno 338 bytů, většina z nich už je prodána.

- P Zhruba devadesátimetrový byt se prodává za pět milionů korun, v domech jsou ale i byty o rozloze 200 metrů čtverečních, jejichž cena je více než 15 milionů korun.

Čtěte také: Novostavba se hnula, lidé museli do hotelů