Výstavba městského okruhu, příprava prodloužení metra trasy A, ale i výstavba nových cyklotras, úklid metropole a vybudování protipovodňové ochrany města.

To jsou priority, se kterými počítá nově sestavený rozpočet hlavního města pro příští rok. V úterýjej odsouhlasili městští radní.

Zadlužení se sníží

Město bude v roce 2009 hospodařit s rozpočtem ve výši 47,4 miliardy korun. Příjmy tvoří 40,1 miliardy korun, výdaje dosáhnou částky 44,9 miliardy korun. Plánovaný schodek pokryjí městu státní dotace v oblasti školství, které Praha na účet získá v průběhu roku 2009, a také nevyčerpané výdaje z letošního roku.

„Rozpočet je tedy vyrovnaný,“ řeklna úterním zasedáníprimátor Pavel Bém (ODS), který má finanční politiku města na starosti. Město v následujícím roce nevytvoří žádný nový dluh. „Naopak zadlužení Prahy snížíme o 6,9 miliardy korun,“ slíbil primátor, podle něhož je možné, aby i stát hospodařil s vyrovnaným rozpočtem, jako se to daří Praze.

Nevyčerpané miliardy

Nejvíce peněz z městské kasy půjde na kapitolu doprava. Stavba tunelového komplexu Blanka si vyžádá téměř 5,2 miliardy korun. „Je to obrovská zátěž pro město. Tato dopravní stavba už měla dávno stát, je to chyba systému a předchozích vlád, že ji v Praze ještě nemáme,“ komentoval primátor Bém.

Do rozpočtu na příští rok budou přesunuty ještě 4 miliardy korun, které město na velké investiční akce letos nevyčerpalo. Investice města tak dosáhnou rekordní částky, a to téměř 18,2 miliardy korun. Většina této sumy jde na dopravu.

Okruh místo MHD

Opozici se ale takto naplánované investice nelíbí. „Hlavní město by mělo dát více peněz na obnovu vozového parku pražské hromadné dopravy. Navrhované výdaje na výstavbu městského okruhu mohou být až o 1,5 miliardy nižší,“ napsal Deníku v prohlášení Petr Hulinský (ČSSD), šéf finančního výboru, s tím, že už nyní je zřejmé, že město během následujícího roku nestihne utratit všechny prostředky určené na stavbu okruhu.

„Tento návrh rozpočtu v oblasti dopravy může v budoucnu vést k dalšímu zdražení jízdného,“ obává se Hulinský.

Primátor Pavel Bém slíbil, že na rozdíl od letošního roku dá v následujícím o 30 milionů korun více na rozvoj cyklotras, o 50 milionů korun více na úklid města a o stejnou částku zvýší odměny učitelům.