"Řekli jsme, že napravíme některá špatná rozhodnutí předchozích vedení města a prodej PVK byl jedním z nich, protože tím město přišlo o kontrolu nad tak klíčovou komoditou, jakou je voda. Díky dohodě, kterou se nám jako prvnímu vedení Prahy podařilo s Veolií vyjednat, tento slib do detailu plníme," komentovala v tiskové zprávě úterní transakci primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Vodovod. Ilustrační foto.
Hlavní město odkoupí část PVK od Veolie. Potřebné dokumenty připraví do léta

Podle politiků rozhodnutí vlády nad hlavním městem zajistí Praze aboslutní kontrolu nad distribucí vody i více prostředků na obnovu vodovodní sítě. Kupní cenu by měl plně pokrýt výnos z budoucích dividend, takže by neměl být zatížen rozpočet a ani se nezvýší ceny vodného a stočného.

"Vyjednávání bylo náročné, ale vždy korektní. A za to bych chtěl Veolii poděkovat," řekl radní Karel Grabein Procházka z hnutí ANO s tím, že téměř poloviční podíl zaplatí městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Cenu určily dva nezávislé posudky. Peníze, které vydělá PVK nad rámec investice, se použíjí na obnovu a rozvoj vodovodní sítě. Právě PVK spravuje městskou vodárenskou a kanalizační síť v Praze. Schválený odkup PVK zajistí v roce 2028 stoprocentní kontrolu nad distribucí a čištěním vody v Praze.

Odebírání vzorků vody. Ilustrační foto.
Za znečištěnou vodu v Praze 6 tresty nepadnou. Soud stíhání dvou lidí zastavil