V úterýto bude přesně měsíc, kdy se ve Stromovce propadla půda. Stalo se tak podruhé v letošním roce, pokaždé v souvislosti se stavbou tunelu Blanka. Po incidentu padla dvě trestní oznámení na neznámého pachatele pro obecné ohrožení. První podal magistrát, druhé sdružení Arnika.

Milionová pokuta

Šetření případu se ujala Státní báňská správa (SBS), která nejdříve odhadovala, že by mohla mít v těchto dnech první výsledky. „Šetření zatím stále trvá, takže ještě nemohu prozradit výsledky. Ty by mohly být nejdříve tak za týden,“ řekl včera Deníku Dušan Havel, první náměstek předsedy SBS.

Pokud bude označen viník, hrozí mu pokuta ve výši až jednoho milionu korun. Odborníci, kteří se k případu vyjadřovali, odhadovali, že propad půdy a následný vznik třicetimetrového kráteru zapříčinila spodní voda, která tekla do tunelu. Sesuvu navíc pomohlo také nestabilní podloží v místě propadu.

Sanační práce se blíží ke konci

Ve Stromovce se i nadále pracuje. Podle informací tiskového mluvčího Metrostavu Františka Poláka, zaměstnanci v současné době dokončují sanační práce, které se prováděly z povrchu. „Až skončíme, začneme odtěžovat zeminu z podzemí, v místech, která byla zasypána při propadu,“ řekl mluvčí s tím, že stále platí, že práce na stavbě tunelu respektive časový harmonogram by propad půdy neměl nijak ovlivnit.

Výstavba severozápadní části vnitřního automobilového obchvatu mezi Špejcharem a křižovatkou Pelc-Tyrolka začala v loňském roce. Vozovka povede tunely pod Letnou a pod Stromovkou. Termín dokončení prací je stanoven na konec roku 2011.

„Na výsledky šetření jsem hodně zvědavý, doufám, že bude nějaký viník označen,“ uzavřel asi za všechny PražanyFrantišek Srba z Prahy 7.