Kolem kontroverzního předsedy zelených se točí spory na magistrátu už od voleb. Nejnovější „kauza Stropnický" se týká jeho účasti v radě. Bývalý náměstek v ní nakonec nezasedne výměnou za prosazení pěti programových bodů Trojkoalice.

I když v radě nebude, Stropnického, který se nedávno stal předsedou Strany zelených, se ČSSD a ANO zřejmě jen tak nezbaví. Strany se totiž zatím nedohodly na jménech předsedů výborů a Trojkoalice do jednoho z křesel pravděpodobně nominuje právě jeho.

„Ano, logicky se to nabízí. Tím, že nebudu v radě, neznamená to, že nemám zájem co nejsmysluplněji vykonávat svůj zastupitelský mandát. Budu chtít být maximálně aktivní, jak mi to koalice umožní," potvrdil Pražskému deníku.

Největší zákulisní boje svádí strany o pozici předsedy z hlediska rozpočtu nejvýznamnějšího výboru pro dopravu. Jaká je šance, že připadne Stropnickému, nechtěl sám politik spekulovat s tím, že je to věcí vyjednávání. Připustil však, že Trojkoalice bude o výbor usilovat.

Největší rozpory

Právě v oblasti dopravy panují v chystané koalici největší rozpory, například v otázkách rozvoje dopravní infrastruktury se staví Strana zelených, která je členem Trojkoalice, proti plánům ostatních stran. Týká se to například dostavby Městského okruhu.

Kontrolu nad dopravním výborem, v němž se odehrávají klíčové investiční akce, nechce ztratit hnutí ANO, které funkci předsedy v současnosti drží.

„Všechny strany musí udělat ústupky a věřím tomu, že se nakonec dohodneme. Je tam možnost nabídnout Trojkoalici něco jiného, mně by třeba připadal logický výbor životního prostředí, vzhledem k jejich programovému zaměření," prohlásil poslanec a vyjednávač ANO Jaroslav Faltýnek.

Původní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se definitivně rozpadla již v listopadu minulého roku. Od té doby byly na stole různé varianty nové vlády, nyní to však vypadá, že se primátorce Adrianě Krnáčové vyplatila její vyčkávací taktika a dojde k obnovení původní koalice. Strany se chtějí domluvit do středy 27. dubna, jednání o personáliích je naplánováno na úterý 26. dubna dopoledne.

Čtěte také: Koaliční jednání: program je jasný, zbývají personálie