Lidé, kteří mají doma ústřední vytápění a občas si přitopí v krbu či kamnech, aby ušetřili, budou mít v případě smogové situace doma chladněji. Za smogu má totiž platit zákaz topení tuhými palivy, pokud neslouží jako hlavní zdroj vytápění. Navrhuje to městská vyhláška, kterou včera schválili pražští radní, projít ještě musí zastupitelstvem. Platit má již od této topné sezony.

Rozhodující v tomto případě bude, pro jaký zdroj vytápění je domácnost zkolaudována. Smogovou situaci vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav a hlavní město o ní musí informovat neprodleně své občany. Za poslední dvě zimy ke smogové situaci však v Praze nedošlo.

Zákaz přijde v Praze o dva roky dříve

Kromě toho Praha zakáže od října příštího roku topit uhlím, uhelnými briketami a koksem v kotlích, které jsou v 1. a 2. emisní třídě. Zákon o životním prostředí je povoluje jen do 31. srpna 2022. Pražané je tak vymění s dvouletým předstihem.

Smog z dopravy. Ilustrační foto.
Omezení dopravy v Praze při smogu asi nebude, způsobilo by totální kolaps

„Bude zakázáno topit v nízkoemisních kamnech, jsou to takové ty staré Petry. Cílem je zlepšit životní prostředí,“ uvedl náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Vytápění je hlavním zdrojem emisí škodlivého benzopyrenu, pochází z něj přes 90 procent emisí této látky. Ty lokality v Praze, které jsou napojeny na centrální zásobování teplem překračují imisní limity nejméně. Dalším významným znečišťovatelem je doprava, ze které pochází až 80 procent oxidu uhličitého.

Tisíce kotlů na pevná paliva

Kotle na území Prahy naposledy spočítali statistici v roce 2011. V metropoli se nachází 5809 kotlů na pevná paliva, z toho jich je 71 procent v rodinných domech na okrajích města. V nejnižších ekologických třídách 1 a 2 jich jsou podle odhadů magistrátu stovky. „Již koncentrace jednotek těchto emisně nevyhovujících kotlů je přitom z hlediska místní kvality ovzduší v topné sezoně znatelná,“ píše se ve vyhlášce.

Pražané mohou při přechodu na ekologičtější způsob vytápění využít 3. výzvu kotlíkových dotací, která příští rok v Praze končí.

„Koncept čistého ovzduší je krok správným směrem. Zarazilo mě ale, že další schválený tisk neobsahuje ani jednu dotaci na přechod z uhlí na jiný zdroj vytápění,“ říká Tomáš Portlík z opoziční ODS. „Očekával bych, že pokud město dělá regulace, bude dávat podporu těm, kterých se regulace týká,“ dodává.

Tramvaj v Praze. Ilustrační foto.
V případě smogové situace bude pražská MHD zdarma