Právě nyní je ten pravý čas se s takovým receptem ukázat. Pražská informační služba (PIS) ve spolupráci s Asociací českých cestovních kanceláří a agentur a Pražským kulinářským institutem totiž vyhlásila jedinečnou soutěž o nejlepší původní pražský recept s názvem Jak chutná Praha.

Svíčkovou nehledají, šneky ano

„Nehledáme svíčkovou na sto způsobů ani guláš se čtyřmi druhy knedlíků. My se ptáme po receptech z doby, kdy se v Praze jedli šneci, lososi a chřest, proslulost metropoli dělaly buřty – taliáni. Tím je naše zcela soutěž unikátní,“ říká Lucie Ramnebornová, ředitelka PIS.

Velký přínos má mít soutěž i pro samotnou českou kuchyni a cestovní ruch v Praze. „Kuchař nebo nadšený milovník jídla by měl být automaticky jakýmsi ochráncem gastronomických tradic národa,“ zdůraznil Roman Vaněk,“ ředitel Pražského kulinářského institutu.

Do konce března

Veřejnost může zasílat recepty doplněné o krátký příběh vztahující se k jejich původu až do konce března, a to poštou na adresu Pražské informační služby (Arbesovo náměstí 70/4, Praha 5 – 150 00), či je lze osobně donést na Informační centra PIS ve Staroměstské radnici a v Rytířské ulici poblíž Stavovského divadla nebo prostřednictvím webového formuláře na adrese www.praguewelcome.cz.

Vítěz vzejde z veřejného internetového hlasování a získá poznávací zájezd pro dva do Paříže. Hodnotné jsou i ceny poroty, která je složena z řad předních českých kuchařů a gurmetů.

Recepty bude hodnotit například Emanuel Ridi, známý jako Ital v kuchyni, nebo Jiří Štift, šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental.