Nejdřív mi nabízejí svezení, když se představuji, dávají se do řeči. „Celé jméno mi do novin nedávejte, nechci mít nějaký problém s vedením. Ale k těm vraždám vám řeknu, že to je bohužel jen špička ledovce. Jezdím po Praze taxíkem deset let a agresivních lidí přibývá,“ popisuje. Problémy se zákazníky řeší prý každý týden.

Přičítá to 
z části tomu, že když se píše o pražských taxikářích, pak většinou ve špatném. „To víte, že máme strach. Když se vám někdo nezdá, můžete říct, že vám došla nafta, na něco se vymluvit. Ale kdo z nás pozná vraha? Vrah mohl vypadat úplně normálně. Jako taxikář si musíte poradit sám, dispečink vám nepomůže. Máme nějaké opatření. Jsme pod GPS a můžeme si zmáčknout tlačítko nouze. V tu chvíli vám začne dispečink volat. Ale to už může být pozdě,“ popisuje.

Podle zveřejněných fotografií policistů jezdil jeden 
z dvojice taxikářů nalezených v Uhříněvsi v automobilu s logem největšího provozovatele taxislužeb v Praze AAA 
Radiotaxi. Jejich jednatel Jiří Kvasnička na dotaz, zda přijali ve společnosti nějaké zvláštní opatření, řekl jen: „Bez komentáře. Řeší to policie.“

Jak ale Pražskému deníku popsal Pavel Pavlát, který taxíkem jezdil od začátku 80. let a posledních 20 let vedl pražský cech taxikářů, provozovatelé taxislužeb moc možností nemají. „Možná kolegům poradí, aby si dávali víc pozor, ale tím se nic nezmění. Taxikáři jsou nebezpečí vystaveni odnepaměti a nikdy se na to moc nedbalo. Vždycky se o tom začne mluvit jen, když se stane něco takového jako teď," říká Pavlát. Přiznává ale, že tři vraždy taxikářů během dvou měsíců nepamatuje. „Je to fakt divný."

O připravené vraždy zřejmě nešlo

Podobně jako taxikáři, s kterými jsme hovořili v centru Prahy, se domnívá, že nešlo 
o připravené vraždy. „U prvního případu v zimě na Vinohradech těžko říct. V těchto dvou posledních to ale byl na 99 procent jeden a tentýž člověk. Je to jen můj názor, pravda může být někde úplně jinde. Ale osobně bych se domníval, že šlo o duševně labilního jedince, který chtěl peníze, 
a když u prvního taxikáře zjistil, že nic nemá, zopakoval si to u dalšího," popisuje s tím, že kdyby šlo o „znalce terénu", věděl by, že taxikáři u sebe až na výjimky větší obnos peněz v hotovosti nevozí.

Tuto verzi nezávisle na něm nastínil i taxikář Roman: „Podle toho, co psali v novinách, měl pistoli a střílel zezadu. Viděl bych to na zbabělce, který se tvářil jak milius a čekal, až se taxikář otočí zády. Pak ho střelil a hledal peníze. Nic moc nenašel, tak to udělal znovu. To nebyl někdo, kdo by vám šel vynadat, že jste se mu vyspal s manželkou. Takový člověk by se chtěl porvat, ale určitě ne střílet zezadu," myslí si.

Hledat ho budou těžko

Jak Roman, tak Pavel Pavlát jsou přesvědčeni, že pachatel se bude policistům hledat těžko. „Pachatel si zřejmě taxikáře odchytl na ulici, kdyby to bylo přes vysílačku, byl by aspoň nějaká stopa," domnívá se Pavlát.

„Takhle se není čeho chytnout. U vražd taxikářů je to 
o to složitější, že vztah mezi jimi a zákazníky většinou bývá nula. Ale za těch víc jak 20 let, co jsem se v oboru pohyboval, samozřejmě pamatuji i řadu vyřešených případů. Věřme, že pachatele dopadnou."

A jeho slova sdílí i Roman 
z Prahy 1: „Policistovi, který toho šílence chytne, osobně půjdu blahopřát."

Čtěte také: Muže podezřelého z vražd taxikářů našli. Nebyl to on!