Vyjádřila jste podporu Autonomnímu sociálnímu centru Klinika, jak jste se k tomuto tématu dostala?

V roce 1992 jsem byla na delší stáži v Berlíně a kromě svého hlavního zájmu, což byla návštěva filmových tvůrců, ateliérů i filmových produkcí, jsem se zabývala i formami místní občanské aktivity. Byla jsem nadšená pestrostí aktivit a svobodným duchem. Přála jsem si, aby něco podobného vzniklo i tady. Proto mám vztah k podobným projektům, kam řadím i Kliniku.

Kdybych byla odpovědný politik, snažila bych se Klinice pomoci v její další existenci. Její členové jsou aktivní a sociálně cítící lidé a jejich činnost je podle mě užitečná. Mají své specifické představy, se kterými lze občas polemizovat, ale podle mě by bylo lepší využít jejich idealistickou aktivitu ku prospěchu celé společnosti, než se s nimi handrkovat o nějaké byrokratické předpisy a dělat si z nich nepřátele.

Myslíte, že je obecně občanská iniciativa důležitá?

Já mám ráda aktivní lidi, ale aktivitu nelze nikomu přikázat a naprogramovat. Ale mám jeden dobrý příklad: na radnici Prahy 7 nyní vládne koalice bývalých aktivistů, kteří se v roce 2014 propojili a rozhodli se kandidovat v místních volbách. Ty s přehledem vyhráli. Od té doby je Praha 7 vnímaná jako ukázková čtvrť, kde se radnici daří vést dialog s občany, naplňovat jejich zájmy a kde se velmi dobře žije.

Myslíte, že je důležité, aby byly občansky aktivní známé osobnosti?

Myslím, že je dobré, když jsou známé osobnosti občansky aktivní, ale těžko to nějak vynucovat. Ne každý má schopnost být přesvědčivý a konzistentní. Chaotická aktivita může být někdy kontraproduktivní.

Existuje v současné době nějaké pražské téma, které vnímáte jako hodně důležité?

V Praze téměř nevznikají díla moderní architektury, kterými se chlubí jiná města a za kterými jezdí turisté jako třeba do Paříže, Londýna, Bilbaa, … a tak dále. Praha by mohla mít na víc, než být jen skanzenem minulosti a městem, kam se jezdí za levným alkoholem. Jako důležitý mi také připadá vznik památníku holocaustu na Nádraží Bubny.

Je něco, co vám osobně v současnosti v Praze vadí?

Vadí mi například, jak je Praha zahlcená billboardy, a neschopnost vedení města postavit se racionálně k jejich regulaci. Taky se mi nelíbí zánik týmu, který měl na starosti architektonický a urbanistický rozvoj Prahy.

Čtěte také: Osobnosti podporují místní aktivisty. Záchranu Vidoule či centrum Klinika