Koncepci schválila na začátku února rada hlavního města. Praha chce předělat břehy Vltavy v celé délce hlavního města. Podél řeky mají například vzniknout oddechové zóny, přibudou nové cesty a jednotlivé úseky mají být propojeny tak, aby bylo možné je projít. Koncepci rozvoje připravil Institut plánování a rozvoje.

Koncepce počítá také s přesunutím některých lodí, včetně Matyldy a Klotyldy. Přestěhovat by se měly na druhý vltavský břeh. Důvodem má být podle člena Klubu přátel Matyldy Mikoláše Černého to, že lodě brání ve výhledu. Odpůrci plánů je označují za sociální inženýrství.

Syn majitelky lodi Petr Friebel je přesvědčen, že by to znamenalo konec jeho podnikání, kvůli kterému si vzal vysoký úvěr. „Kdyby k tomu mělo dojít, tak zavírám a hledám místo pro loď v zahraničí," poznamenal. Pokud by k přesunu skutečně došlo, zvažoval by žalobu na Prahu kvůli zmaření investice.

Problém je i hluk

Podle provozního lodi Tomáše Wintera za posledních sedm let v hotelu přespalo 20 tisíc turistů a obě lodě dohromady zaměstnávají 30 lidí.

Koncepci kritizují podle Černého také místní obyvatelé, kterým vadí noční hluk z oblasti náplavky u Rašínova nábřeží. Ta se stala především v létě oblíbeným místem venkovní zábavy, na náplavce se konají farmářské trhy, výstavy nebo koncerty. Za teplých nocí se tam chodí pobavit stovky lidí, některé z akcí končí až nad ránem.

Praha a někteří městští urbanisté považují oživení náplavek za přínosné. „Chceme, aby obyvatelé Prahy i turisté měli možnost kvalitně trávit volný čas po celé délce řeky. Zároveň je důležité, aby břehy nabízely různorodé možnosti vyžití od klidových a rekreačních zón až po živé oblasti s kulturním programem," řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) po schválení koncepce.