„Jsme připraveni v dalším období jednat se všemi politickými subjekty tady na magistrátu," uvedl po pondělním jednání předseda zastupitelského klubu ANO Michal Hašek s tím, že klub ANO bude při vyjednávání vystupovat jednotně. Doplnil, že na úterní koaliční schůzce bude chtít od Trojkoalice a ČSSD vědět, jestli stále platí koaliční smlouva.

Jednání zahajují i další strany. Zástupci Trojkoalice se sešli s piráty, hovořili zejména o programových otázkách. „Šlo o první schůzku, kde jsme se seznamovali s náhledem na program. Nepadlo nic zásadního," sdělil lídr Trojkoalice Petr Štěpánek. Doplnil, že neočekává, že by se v tomto týdnu podařilo současnou situaci vyřešit. S tím souhlasí i předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. TOP 09 podle něj dostává řadu nabídek, ale zatím se rozhodla vyčkat. „První nabídky nejsou nejlepší," uvedl.

Hnutí ANO po jednání svého zastupitelského klubu ohlásilo, že je ochotné o budoucí koalici jednat se všemi stranami přítomnými v zastupitelstvu včetně opozice. Předseda zastupitelského klubu ANO Michal Hašek kromě toho uvedl, že klub je v současnosti jednotný, čímž reagoval na dohady o jeho možném rozpadu. „Budeme jednat jako klub jednotně a jsme připraveni samozřejmě naslouchat všem návrhům, které si pak zanalyzujeme, a z nich si uděláme následně výstup," vysvětlil Hašek.

Doplnil také, že ve čtvrtek bude jednat celostátní výbor ANO, který by měl situaci na magistrátu řešit. Zásah předsedy hnutí Andreje Babiše už letos v létě zachránil před výměnou primátorku Adrianu Krnáčovou, které vlastní zastupitelský klub vyslovil nedůvěru.

Vyjednávání nějakou dobu potrvají

Za současné situace se dá předpokládat, že další vyjednávání o pražské koalici budou nějakou dobu trvat. Ani po úterní plánované schůzce koalice totiž nikdo neočekává, že by strany dokázaly tento či příští týden přijít s řešením. „Nikdo nepředpokládá, že pátého listopadu bude nová rada s novým složením," uvedl radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Trojkoalice, která od minulého týdne tvrdí, že současná koalice je mrtvá, už započala úvodní jednání s dalšími stranami. V pondělí se její zástupci sešli s piráty, se kterými se rámcově shodli v konkrétních programových otázkách. „Zdá se, že podobně vidíme věci ohledně transparentnosti, open card či hromadné dopravy. Řekli jsme si, že třeba za týden se znovu sejdeme," uvedl lídr Trojkoalice Petr Štěpánek.

„Jsou tam drobné neshody, ale myslím, že trojkoalice je logicky naším nejbližším partnerem," uvedl k tomu předseda zastupitelského klubu pirátů Jakub Michálek s tím, že na schůzce probírali také návrh na omezení takzvaných trafik v dozorčích radách městských firem.

ČSSD pokračuje v kritice Trojkoalice

Ochotu k jednání projevila i ČSSD, pokračuje však v kritice Trojkoalice a jejího čtvrtečního postupu, kdy v reakci na odvolání Matěje Stropnického svými hlasy podpořila odvolání radních sociální demokracie Ireny Ropkové a Hany Novákové a radního ANO Michala Haška. „Jsme připraveni si sednout k jednacímu stolu," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek. „Spolupráci s Matějem Stropnickým si však dovedeme představit jen velmi obtížně," doplnila odvolaná radní Irena Ropková.

To by se mohlo ukázat jako problém při případném vyjednávání s Trojkoalicí. Předseda pražských zelených Ondřej Mirovský totiž v pondělí pro Český rozhlas uvedl, že pravděpodobně budou trvat na dalším působení Stropnického. „Kdo si dává umělé bariéry, ať je má. My tuhle hru nehrajeme," doplnil lídr Trojkoalice Štěpánek s odkazem na odpor ČSSD k osobě Stropnického.

Doplnil, že odvolání radních ČSSD a ANO nebyla z jejich strany pomsta, ale strategický krok. „U nás šlo o obrannou reakci po tom, co nám ostatní radní zasahovali do kompetencí," sdělil. V početně zredukované radě už podle něj toto nebezpečí nehrozí. Dolínek je však toho názoru, že to byl naopak Stropnický, kdo nerespektoval kompetence ostatních radních.

TOP 09 raději zvolila vyčkávací strategii

Podle všeho nejlépe zatím ze současné chaotické situace vychází opoziční TOP 09, která návrhem na odvolání radních současnou krizi minulý týden v podstatě odstartovala. „Jsme oslovování s nabídkami ze všech stran," uvedl předseda zastupitelského klubu strany Václav Novotný.

V současnosti však nehodlají přistoupit na žádnou nabídku a raději zvolí vyčkávací strategii. „Máme trpělivost počkat a nehnat se do ničeho, byť tím riskujeme, že se dohodne někdo jiný s někým jiným. Opravdu nechceme jít do projektu předem odsouzeného k zániku," vysvětlil Novotný.

V případě, že by klub ANO prošel proměnou a rozdělením na dvě nebo více frakcí, Novotný nevylučuje budoucí spolupráci. „My s klubem ANO tak, jak je teď, nemůžeme uzavřít žádnou koalici. Z našeho hlediska je obtížně představitelná a z jejich přímo zakázaná. Pokud ale jejich klub projde nějakou restrukturalizací, bude to úplně jiná situace," uvedl Novotný. Naprosto naopak vyloučil variantu, že by TOP 09 pouze přistoupila do současné koalice.

Rozpolcená koalice chce dál jednat v pátekPražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL a SZ) bude dále jednat o možné koaliční spolupráci. Kvůli dalšímu postupu se napřed sejdou zastupitelské kluby, koaliční schůzka pak bude v pátek. Novinářům to v úterý řekli členové vyjednávacích týmů. Shodli se prý na mediální zdrženlivosti. Kudy by se mohla jednání ubírat, nechtěli říct.